Luxusnyugdíjasoknak ad szociális segélyt Óbudán a DK-s önkormányzat

Óbudai megbecsülés programnak nevezte el a súlyos korrupciós botrányba keveredett a DK-s vezetésű Budapest III. kerületi önkormányzata azt az akciót, hogy április 22. és május 11-e között huszonhat ezer nyugdíjasnak adnak 10 ezer forintos vásárlási utalványt, amelyeket az óbudai és a békásmegyeri piacon lehet majd beváltani éppen az önkormányzati választás előtt.

A Kiss László DK-s polgármester irányította legnagyobb fővárosi, Óbudát és Békásmegyert is magában foglaló III. kerületben „az évek óta tartó magas infláció és élelmiszerárak miatt” sietett a szociálisan érzékeny baloldali városvezetés a nyugdíjasok megsegítésére. Az időzítést éppen Óbuda napjához igazították a helyi propagandában, az csupán merő véletlen, hogy ez éppen egybeesik az önkormányzati választás kampányidőszakával – jegyezte meg portálunknak Puskás Péter, az óbudai önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője.

Az Óbudán ellenzékben lévő kormánypárti képviselő hozzátette, hogy amikor a baloldali városvezetés az akciót a képviselő testületben tavaly decemberben megszavazta, azt ők is támogatták, hiszen ki ne értene egyet azzal, hogy a rászoruló nyugdíjasokat segíteni kell. Azt azonban senki nem gondolta – tette hozzá Puskás – , hogy a rendkívüli segély összeghatárát jóval, százezer forinttal a nettó hazai átlagkereset felett húzzák meg.

Ráadásul az erre a költségvetésbe beállított összeget 260 millió forintban határozzák meg, amely gyakorlatilag megegyezik a kerületben élő nyugdíjasok számával. Puskás szerint azonban ez egy álságos magatartás, mivel az alacsony nyugdíjasoknak, az igazából rászorulóknak ez érdemben nem sokat segít.

A nyugdíjasoknak regisztrálniuk is kellett, s ennek során például olyan adataikat is megadni (a Taj-számot), ami adatvédelmi aggályokat is felvet, s emiatt a helyi Fidesz-KDNP a kormányhivatalhoz fordult, illetve az adatvédelmi hatósághoz is fordult. „Itt nyilvánvalóan a választást segítő adatbázis-építés és a szavazatvásárlás volt a fő cél” – hangsúlyozta Puskás Péter.

A politikus jelezte, hogy az ügyben megkeresik az adatvédelmi hatóságot is, hogy vizsgálja ki, történt-e jogsértés a regisztráció során.

Elolvasom a cikket