Így lehet túljutni az allergián

Rafaelian azt tanácsolta, hogy a pollenallergia súlyosbodása idején igyunk több vizet, gyümölcslevet, különösen, ha ez orrdugulással és -folyással is jár. A plusz folyadék segít elvékonyítani az orrjáratokban lévő nyálkát, és megkönnyebbülést hoz – magyarázta az orvos.

„Ha sok teát iszik, és ebédre inkább húslevest vagy levest fogyaszt, ez egy másik lehetőség a pollinózis tüneteinek enyhítésére. A meleg italokból és ételekből származó gőz segíthet enyhíteni az orrdugulást” – tette hozzá.

A gyógyszeres terápia mellett az immunológus szerint az allergiásoknak gyakrabban kellene átöblíteniük az orrukat.

„Ez az eljárás a virágzás kezdeti szakaszában és a kombinált terápia ideje alatt segít. Csökkenti az orrdugulást és enyhíti a viszketést, valamint eltávolítja a mikroszemcséket a nyálkahártyáról, csökkenti az orrváladék mennyiségét és segít helyreállítani a szabad légzést” – mondta Rafaelian.

Azok számára, akik már régóta tapasztalnak allergiás tüneteket a növények virágzása alatt, jobb, ha előre elkészítenek egy elsősegélycsomagot, hogy szükség esetén enyhítsék az állapotot. A szakember azt javasolta, hogy legyen benne izotóniás tengervizes oldat az orrnyálkahártya rendszeres öblítésére, valamint első vagy második generációs antihisztaminok, amelyeket allergiás reakciók esetén sürgősségi esetben használhatunk. Egy bővebb elsősegélycsomagot egyénileg kell összegyűjteni a kezelő allergológussal – hangsúlyozta az orvos.

Rafaelian emellett sürgette az allergiásokat, hogy gondolják át a séták idejét.

„Próbáljanak meg nem kora reggel kint lenni. Ne feledjék: a levegő pollenkoncentrációja a száraz és forró napokon a legmagasabb, ezért a sétákat jobb az eső utáni esti órákra halasztani – ilyenkor sokkal kevesebb a pollen a levegőben” – figyelmeztetett az allergológus-immunológus.

Végezetül az immunológus azt javasolta, hogy figyeljünk oda az étrendre. Szerinte az aktív virágzás időszakában nem ajánlott kísérletezni gyümölcsökkel, diófélékkel és mézzel. Még ha korábban ezek a termékek nem is okoztak kellemetlenséget, fontos, hogy ne ragadtassuk el magunkat velük, nehogy keresztallergiás reakciót váltsunk ki.

Elolvasom a cikket