Ha egészségesen szeretne élni, akkor se kell lemondania a kovászos kenyérről

Magyar Tibor
2024. április 3. szerda. 6:44

Napjainkban nem a legegészségesebb élelmiszer a kenyér a szakemberek szerint. Azonban a kovászos kenyér jó alternatíva lehet a mindennapjainkban. A természetes kovásszal készült kenyérhez nem kell más, mint víz, liszt és só. A kovászos kenyér egy olyan sütési művészeti forma, amely természeténél fogva egészségesebb választás.

Kevesen tudják, de a kovászos kenyér sokkal könnyebben emészthető, mint a más eljárással készült társaik. A glikémiás indexe is kisebb a kovászos kenyérnek. Sok más kenyérfajtához képest a kovászt olyan módon erjesztik, hogy a benne lévő rossz keményítőket lebontja, aminek következtében fogyasztásakor nem fog olyan drasztikusan megemelkedni a vércukorszint.

Az erjesztési folyamat és a magasabb rosttartalom miatt a kovász hasznos választás a vércukorszint-szabályozási problémákkal küzdők számára. Ennek oka, hogy sok kereskedelmi forgalomban kapható kenyérrel ellentétben a kovász kevésbé befolyásolja a vércukorszintet.

A magas rosttartalmú étrend nagyon hatékony lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Még pozitívabb hatásokat érhetünk el, ha a kenyeret egészséges rozslisztből készítjük.

A kovászos kenyér ecetsavat tartalmaz, amely megakadályozza a penészgombák növekedését. Természetes módon tartósítja magát, vagyis nincs szükség mérgező tartósítószerekre ahhoz, hogy tovább tartson.

A búzából készült kovászos kenyér táplálja a bélrendszerben a jó baktériumok termelődését – hasonlóan a hagymában, póréhagymában, banánban, fokhagymában, spárgában található inulinhoz és oligoszacharidokhoz.

A kovász számos vitamint és tápanyagot tartalmaz, így szuper jótékony hatással van a mindennapi egészségre. A kovászos kenyér kis és közepes mennyiségben tartalmaz: vasat, mangánt, kalciumot, B1-B6-ot, B12-t, folsavat, cinket, káliumot, tiamint, niacint, riboflavint, szelént, vasat, mangánt, magnéziumot, foszfort és E-vitamint. Más pékárukhoz képest a kovászos kenyér sok olyan eredeti tápanyagot őriz meg, amelyeket más kenyérfajtákban nem találunk.

A kovászos kenyér tovább biztosít telítettségérzetet, mint a többi pékáru. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az éhségérzet 45 perccel és 240 perccel a fogyasztás után jelentősen alacsonyabb volt, amikor kovászos pékárut fogyasztottak a vizsgált személyek.

Sokan nem is pont az egészségessége miatt választják a kovászos kenyeret, egyszerűen az íze miatt fogyasztják rendesen.

Kovászos kenyeret találhatunk sok pékség kínálatában, de a vállalkozóbb kedvűek maguk is kipróbálhatják otthon. Ehhez rengeteg tanácsot és receptet találhatunk az interneten

Elolvasom a cikket