Akár már tünetmentesen is kimutatható lehet a rák

A rákos megbetegedések egyik legnagyobb veszélye, hogy általában amikor már tünetek jelentkeznek, a betegség előrehaladása miatt a kezelés hatékonysága – ezzel pedig a túlélési esély is – jelentősen csökken.

A Cambridge Egyetem rákkutató központja, ami nemrég 11 millió font támogatást kapott egy névtelen adományozótól most egy egészen új tesztelést dolgozott ki. Az eddigi eredmények alapján az új fajta, sejteket vizsgáló teszt képes lehet arra, hogy még a legapróbb elváltozást is jelezze a sejtek szintjén. Ezzel akár évekkel előre is megállapítható lesz a daganatos megbetegedés, jóval a tünetek megjelenése előtt.

„A rákos megbetegedések esetén sokszor akár évek, akár egy egész évtized is eltelhet, mire a beteg érzékel bármiféle tünetet” – mondta el Rebecca Fitzgerald professzor a kutatás vezetője. A szakember ennek kapcsán kiemelte, sokszor ilyenkor már nem csak az alap betegséggel, de annak tovább terjedésével is meg kell küzdenie az orvosoknak, így radikálisan más megközelítést kell alkalmazni.

A kutatók reményei szerint az új módszer képes lehet arra, hogy már a daganatos betegség kockázatát is kimutassa, ezzel előnyt biztosítva az orvosok számára.

Elolvasom a cikket