Tévhit? Így hat a tojás a koleszterinre

Rántottának, omlettnek, tükörtojásnak megsütve, főzve, buggyantva. Sokak kedvencéről van szó, akadnak azonban régóta a köztudatba épült félelmek, amelyek szerint mértékletesen szabad csak helyet adni étrendünkben a tojásnak. Az óvatosság oka az a feltevés, hogy a bőséges tojásevés növeli a koleszterinszintet, így károsan hat a szív- és érrendszeri egészségre. Az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves kongresszusán április elején bemutatandó új tanulmány azonban véget vethet ennek az aggodalmaknak.

Egy kutatócsoport összesen 140 beteget és a szív-érrendszeri betegségek szempontjából kockázati csoportba tartozó személyt vont be egy kísérletbe az 50 év feletti korosztályból. A résztvevők egyik fele négy hónapon keresztül heti 12 tyúktojást evett, míg a kontrollcsoport tagjai heti kettőnél kevesebbet vehettek csak magukhoz.

A kísérlet ideje alatt több alkalommal is vért vettek a résztvevőktől laboratóriumi vizsgálatok céljából. Elsősorban a HDL- és LDL-koleszterin-szint alakulására voltak kíváncsiak a tudósok. A kísérleti alanyok az első és a negyedik hónap végén személyesen is megjelentek orvosi kivizsgáláson, a második és harmadik hónap végén pedig telefonon konzultált velük szakember. A kapott eredményekből kirajzolódott, hogy a rendszeres tojásfogyasztás nem hozható kapcsolatba számottevő koleszterinszint-emelkedéssel. A másodlagosan vizsgált markerek ráadásul arra engedtek következtetni, hogy a heti 12 tojás csökkenti a szív-érrendszeri kockázatokat, javítja az inzulinérzékenységet, egyben erősíti a szervezet B-vitamin-ellátottságát.

„Tudjuk, hogy a kardiovaszkuláris betegségek bizonyos mértékig olyan tényezőkön alapulnak, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, illetve a magas testtömegindex és a cukorbetegség. Étkezési szokásaink pedig jelentős kihatással lehetnek ezekre. Számos egymásnak ellentmondó információ kering arról, hogy vajon biztonságos-e vagy sem tojást fogyasztani, különös tekintettel azokra, akik esetében eleve fokozott a szívbetegségek kialakulásának kockázata – fogalmazott a szakértő, aki hozzátette: – Ez csupán egy kis tanulmány, de bizonyosságot nyújt arról, hogy a dúsított tojások fogyasztása rendben van a vérzsírok szintjére négy hónapon keresztül kifejtett hatás tekintetében, még a kockázati csoport esetében is.”

Elolvasom a cikket