Elveszett középkori kincs nyomába erednek

1199-ben lépett trónra, azonban viharos uralkodása miatt Jánost „az egyik legrosszabb királyként” jellemezték, aki valaha Angliában uralkodott.

A trónra lépését követő háborúk II. Fülöp francia királlyal egyre nagyobb feszültséghez vezettek János és bárói között, ami ellenállási mozgalom kialakulásához vezetett Észak- és Kelet-Angliában.

A bárók felmondták hűbéri kötelékeiket, és London, Lincoln és Exeter ellen vonultak, ami arra kényszerítette Jánost, hogy Runnymedben tárgyalásokat folytasson a békeszerződésről (amely később Magna Carta néven vált ismertté).

János nem tartotta be a Magna Cartában vállaltakat, és zsoldosokból álló hadsereget kezdett toborozni. A bárók válaszul felajánlották a koronát Lajos francia hercegnek, és végül visszavonulásra kényszerítették királyukat.

Miközben János egy, a Wash öbölbe torkolló területen haladt át kíséretével, az angol koronaékszereket és más tulajdonait szállító járművet állítólag elnyelte a futóhomok és az örvénylés.

A szakértők most abban bíznak, hogy megtalálhatják az elveszett kincseket Norfolkban.

A kutatók Fenlandsben, a Walpole Marsh melletti földterületet fogják feltárni, amely nyolc kilométerre található a mai partvonaltól. A középkorban a helyszín egy nagy kiterjedésű mocsár volt, amely hajlamos volt az árvizekre.

A szakértők az ásatás területét egy lidaros légi felmérés alapján választották ki. Clive Bond, a WNKLAS elnöke szerint a helyszínen bizonyosan van valami, de hogy éppen a kincs, arra kicsi az esély.

A környéken 2024-ben egy hatalmas napelemparkot kezdenek el felépíteni. Az érintett cég szerint a helyszínre nem vonatkoznak törvényileg meghatározott tájképi, örökségvédelmi vagy ökológiai előírások.

Elolvasom a cikket