A rosthiány kiválthatja a gyulladásos bélbetegségeket

A tanulmány szerzői további kutatásokat kívánnak folytatni, amelyek az étrend, a baktériumok és a genetika kölcsönhatását vizsgálják, mint az IBD kialakulásának csökkentésére vezető utat.

Az irritábilis bélbetegség (IBD), amely fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség formájában is jelentkezhet, a bélben vagy az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásból ered, ami az emésztéssel kapcsolatos számos, néha fájdalmas problémához vezet. A tudósok még nem tudták azonosítani ennek a betegségnek a kiváltó okát, de egy nemrégiben készült tanulmány szerint a genetika, az étrend és a bélmikrobióta között kapcsolat áll fenn, amely az IBD kialakulásához vezethet.

A Cell Host & MicrobeTrusted Source című szaklapban megjelent tanulmány szerint a rostok jelentős szerepet játszanak a bélmikrobák és az emésztőrendszer nyálkahártyája közötti kölcsönhatásban.

Hogyan befolyásolja az étrend az IBD-t?

Becslések szerint világszerte hatmillió ember szenved IBD-ben. Az új tanulmány szerint a legfejlettebb országokban fordul elő.

Néhány IBD-s betegnek, különösen gyermekeknek, tápszeralapú, rostszegény étrendet írnak elő, amelyet kizárólagos enterális táplálásnak (EEN) neveznek, és ezzel a megközelítéssel sikeresen csökkentették a bélgyulladást.

A rostok hiánya árt a jó bélbaktériumoknak

Az új tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy a gyulladás sokkal nagyobb volt a rostmentes étrend mellett. Kimutatták, hogy a rostmentes étrend elősegíti a mucinbontó baktériumok szaporodását, amelyek az emésztőrendszer nyálkarétegét fogyasztják, csökkentve ezzel a nyálkahártya által a bélnyálkahártya számára biztosított gátat. A magas rosttartalmú étrendet fogyasztó egereknél lényegesen kevesebb gyulladás lépett fel.

A kutatók arra következtettek, hogy ezeknek az egereknek nagyobb mennyiségű izobutirát nevű zsírsavuk volt, amelyet a bélben a „jó” baktériumok erjedés útján állítanak elő.

Miért mondják az IBD-s betegeknek, hogy korlátozzák a rostbevitelt?

„Az alacsony rosttartalmú diéta ajánlott lehet az IBD-ben szenvedőknek az akut (aktív) fellángolások idején, amikor a gyulladás a bélben felerősödik. A rost nehezen lebontható, és ezért súlyosbíthatja a bélben vagy a bélnyálkahártyában meglévő irritációt, ami hozzájárulhat bizonyos tünetekhez, például hasmenéshez, gyomorfájáshoz, végbélvérzéshez, puffadáshoz vagy akár lázhoz. A fellángolások idején a legjobb, ha mindent elkerülünk, ami a bélben meglévő gyulladást fokozhatja” – írta Melanie Murphy Richter dietetikus.

„Mindezek ellenére a magas rosttartalmú étrend ígéretes eredményeket mutatott az IBD kezelésében (sőt, hosszú távon akár visszafordításában) a betegeknél. Ez azt jelenti, hogy amikor a betegek nem tapasztalnak akut tüneteket vagy fellángolásokat, a magas rosttartalmú ételek javasoltak” – állította Richter.

Elolvasom a cikket