Az amerikai házelnök közölte, hogy hamarosan szavaznak Ukrajna új támogatásáról

A louisianai republikánus házelnökre február közepe óta, amikor a Fehér Ház kérését a szenátus jóváhagyta, óriási nyomás nehezedik a szavazás összehívása érdekében.

A Fox Newsnak vasárnap este nyilatkozva Johnson jelezte, hogy a jövő héten végre megtarthatják a szavazást, de több újítás kerülhet a csomagba.

A megfontolás alatt álló ötletek között szerepel a támogatások egy részének hitellé átalakítása, amelyet Donald Trump leendő elnökjelölt támogatott, valamint az ukránok gazdasági jólétének és lehetőségeinek újjáépítéséről szóló törvény (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity (REPO) for Ukrainians Act) keretében lefoglalt orosz vagyon felhasználása.

„Ha az orosz oligarchák lefoglalt vagyonát arra tudjuk használni, hogy az ukránok harcolhassanak ellenük, az tiszta költészet” – mondta Johnson a Foxnak.

„Még Trump is beszélt a kölcsönkoncepcióról, ahol nem csak külföldi segélyt adunk, hanem olyan kapcsolatot hozunk létre, ahol ők vissza tudják adni nekünk, amikor eljön az ideje.”

A Fehér Ház eredetileg októberben kérte az ukrajnai finanszírozást, egy 100 milliárd dolláros csomag részeként, amely magában foglalja az Izraelnek és Tajvannak nyújtott katonai segélyt is. Ez eredetileg Kevin McCarthy republikánus házelnök leváltása és Johnson megválasztása miatt késett, aki megfogadta, hogy csak az egytételes törvényjavaslatokat fogja megszavaztatni.

Azóta azonban a képviselőház több republikánus tagja hirtelen lemondott mandátumáról, ami veszélyezteti a párt amúgy is csekély többségét. Trey Gowdyval – aki maga is volt kongresszusi képviselő, 2018-ban lemondott, hogy a Foxnál vállaljon munkát – beszélgetve Johnson azzal érvelt, hogy a párt nem engedheti meg magának az ellenvéleményt.

„Amit a megosztott kormányzás korszakában kell tennünk, történelmileg, ahogyan most is vagyunk, konszenzust kell építenünk. Ha egy pártpolitikai intézkedést akarunk mozgatni, akkor minden egyes tagra szükségem van, szó szerint. És néhány dolognak kétpártinak kell lennie” – mondta Johnson.

A múlt héten Johnson beleegyezett, hogy jelképes engedményekért cserébe keresztülvigyék a Joe Biden elnök programját szeptemberig finanszírozó, 1,2 billió dolláros csomagot.

Bár néhány republikánus ellenzi, hogy még több pénzt öntsenek Ukrajnába, a kijevi kormány támogatói többségben vannak, és a törvényjavaslatnak jó esélye van arra, hogy a demokraták támogatásával átmenjen.

Elolvasom a cikket