Újabb tragikus adat Ukrajnáról

A családon belüli vagy nemi alapú erőszak elkövetéséért való felelősségre vonás szigorításáról szóló törvénytervezetet bocsátják megfontolásra Ukrajnában, miközben az országban megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma – jelentette az Ukrajinszka Pravda, amiről a ria.ru is írt.

A kiadvány szerint 2023-ban Ukrajna rendőrsége több mint 291 ezer családon belüli erőszakkal kapcsolatos tényállást regisztrált, ami 20%-kal több, mint 2022-ben. Ugyanakkor a családon belüli erőszakkal kapcsolatos regisztrált bűncselekmények száma 80%-kal nőtt, míg a közigazgatási szabálysértések száma 36%-kal emelkedett. Az ukrán belügyminisztérium elemző központjának előrejelzései szerint 2024-ben a közigazgatási bűncselekmények száma várhatóan 21%-ra, a büntetőjogi bűncselekményeké pedig 30%-ra nő.

„A belügyminisztérium és a parlamenti képviselők által kezdeményezett 8329. számú törvénytervezet a családon belüli erőszak vagy nemi alapú erőszak elkövetéséért való felelősségre vonás szigorítását javasolja. A törvénytervezetet a Legfelsőbb Tanács 2023. november 22-én fogadta el alapjául. Hamarosan a dokumentumot teljes egészében elfogadásra bocsátják” – olvasható a kiadvány anyagában.

Elolvasom a cikket