Az elfogyasztott víz mennyisége komoly problémát jelezhet

Gyakori, hogy a munkahelyen rendszeresen kortyolunk egy vizes palackból, vagy éjszaka száraz szájjal ébredünk, és egy pohár vízért nyúlunk, ez azonban valami komolyabb dolog jele is lehet. A szakemberek szerint a nagyfokú szomjúságérzet a cukorbetegség árulkodó jele lehet, egy olyan betegségé, amely a korai szakaszban gyakran diagnosztizálatlan marad, és komoly károkat okozhat.

A Diabetes UK jótékonysági szervezet szerint jelenleg 4,3 millió ember él cukorbetegséggel az Egyesült Királyságban. A betegség az agytól a lábakig szinte minden testrészben problémákat okozhat, és súlyosan károsíthatja a szívet, a szemet, a lábakat és a veséket.

Fontos, hogy a betegséget idejekorán felismerjük, mert az állapot annál rosszabbodik, minél tovább marad kezeletlenül. A cukorbetegségnek sokféle típusa létezik, de a leggyakoribb az 1-es és a 2-es típus, amelyik gyakoribb, mindkét típus a túl magas vércukorszintből ered.

Amikor ételt eszünk, a szervezetünk glükózzá bontja azt, amely a véráramban szállítja a szervezetünkben, hogy ellássa energiával a sejtjeinket. Az 1-es típusú cukorbetegek azonban nem képesek inzulint termelni, azt a hormont, amely a glükózt a vérből a sejtekbe szállítja vissza, így a glükóz felhalmozódik a véráramban. A 2-es típusú cukorbetegek vagy nem tudnak elég inzulint termelni, vagy a szervezetük által termelt inzulin nem működik megfelelően.

A cukorbetegek körülbelül 90%-a 2-es típusú cukorbeteg, 8%-a pedig 1-es típusú. A Diabetes UK becslései szerint 850 000 olyan ember élhet cukorbetegségben, akit még nem diagnosztizáltak. A cukorbetegség minden típusában a glükóz nem tud megfelelően bejutni a sejtekbe, ezért elkezd felhalmozódni a vérben. A vérben lévő túl sok glükóz pedig számos különböző problémát okoz.

A tünetek a cukorbetegség típusától függően változhatnak, de a leggyakoribbak közé tartoznak:

nagyfokú szomjúságérzet
a szokásosnál gyakoribb vizelés, különösen éjszaka
nagyfokú fáradtságérzet
fogyás és az izomtömeg csökkenése
viszketés a pénisz vagy a hüvely körül, vagy gyakori szájpenészes panaszok.
homályos látás

Az 1-es típusú cukorbetegség gyorsan, hetek vagy akár napok alatt kialakulhat, míg sokan évekig szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben anélkül, hogy észrevennék, mivel a korai tüneteket nehéz észrevenni. Szerencsére az olyan életmódbeli változtatások, mint a fogyás, a diéta és a fizikai aktivitás 50 százalékkal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Elolvasom a cikket