Rettegés fogott el mindenkit néhány műholdfelvételtől

Mi folyik a Belső-Mongóliában a 39.29525, 105.49995 GPS-koordinátáknál? Egy nyílt forráskódú adatok elemzésére szakosodott tajvani férfi által március 26-án, kedden a Twitteren közzétett műholdképen olyan épületek láthatók, amelyek feltűnően hasonlítanak Tajpej, Tajvan fővárosának kormányzati negyedére, de Észak-Kínában, több mint 1200 kilométerre Pekingtől találhatóak.

„Kína létrehozza Tajpej másolatát, hogy felkészüljön egy invázióra” – jelentette ki a Taiwan News hírportál március 28-án, csütörtökön.

A műholdfelvételen egy sor olyan módon kialakított utca látható, amelyek erősen hasonlítanak a Bo’ai övezet egy részére, amely Tajpej Zhongzheng kerületének egy nagyon különleges kerülete. A fővárosnak ebben a részében található a legtöbb közigazgatási épület, köztük az elnöki palota, a legfelsőbb bíróság, az igazságügyi minisztérium és a tajvani központi bank. A Bo’ai különleges övezetre különleges szabályok vonatkoznak, többek között repülési tilalom van érvényben felette.

Objektum doboz

A felvételek eredetiségét Sim Tack, a Force Analysis elemzője megerősítette a France 24-nek. Kína „2021 márciusától legalább 2022 februárjáig” dolgozott Tajpej elnöki negyedének ezen a reprodukcióján – mondta a szakértő.

Lewis Eves, a Sheffieldi Egyetem biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértője szerint mindez a pszichológiai hadviselés része. Tajvannak már korábban is meg kellett küzdenie ilyen provokációval, 2015-ben is volt egy hasonló eset. Ugyanakkor a mostanit sokkal nagyobb titokban tartották.

Marc Lanteigne, a Norvég Északi-sarkvidéki Egyetem sinológusa arra figyelmeztetett: „az elmúlt hónapokban rájöttünk, hogy Kína megsokszorozza a Tajvannal szembeni ellenséges cselekményeket”. Szerinte a makett is elsősorban katonai célokat szolgál.

„Az új tajpeji replika sokkal részletesebb, mint a 2015-ben készült.” – mondta Lanteigne, s másokhoz hasonlóan azt állítja, nem szabad elbagatellizálni a felfedezést, hiszen az mind a kínai légierő, mind a szárazföldi erők számára kiváló gyakorlóterep lehet.

Elolvasom a cikket