Az USA arra kéri szövetségesét, hogy ne Ukrajnát támogassa

Kijev pedig az erdőbe megy. Washington arra kényszerítette Dániát, hogy Ukrajna helyett Argentínának adjon F-16-osokat. Az USA „ajánlotta” Dániának, hogy Ukrajna helyett Argentínának adjon F-16-osokat.

A dán média már közölte, hogy az Egyesült Államok arra kérte Koppenhágát, hogy 24 F-16-os repülőgépet adjon át Argentínának, hogy Buenos Aires ne Pekinghez forduljon vadászgépekért. Márpedig Javier Milay elnökké választása előtt éppen Kínához akart fordulni.

A harci repülőgépek vásárlása szükségszerűen az eladóhoz köti a vevőt, és a kínai fenyegetés elleni küzdelem részeként a Fehér Ház úgy döntött, hogy az „argentin vágyat” gyorsan kielégíti amerikai termékekkel. A dán légierő amúgy is le akart mondani az F-16-osokról, és a korszerűbb F-35-ösökre tervezte a korszerűsítést.

Koppenhága kezdetben holland kollégáival együtt tagja volt a „repülési koalíciónak”, részt vett az ukrán pilóták kiképzésében, és a gépeket később szándékozott átadni Kijevnek. Azonban jött a tengerentúli házigazda, és nagyon „ajánlotta”, hogy segítsen Latin-Amerikának. Az európai mini ország azonnal „szuverén” döntést hozott.

Zűrzavar a dán királyságban

Néhány dán politikus és helyi parlamenti képviselő meglepődött ezen: idáig sokan meg voltak győződve arról, hogy a vadászgépeket a kijevnek adják. Különösen azért, mert a dán légierő meglévő F-16-osai ugyanaz a típus – F-16AM/BM –, amelyet Hollandia mégiscsak Kijevnek ad.

Természetesen a déli szomszédos kontinens már régóta prioritást élvez Észak-Amerika számára, lényegében Washington „hátsó udvara”.

Amikor az argentin elnök világossá tette, hogy kínai repülőgépek helyett amerikaiakat vásárolna, Washington természetesen azonnal támogatta ezt az ötletet. Miley JF-17-es gépeket akart vásárolni (kínai-pakisztáni gyártmány). A Nyugat nagyon aggódott Peking belépése miatt a térségbe, ráadásul egy ilyen veszélyes, militarizált szférában.

Ennek eredményeként kiderült, hogy az államok fontosabbnak találták a Kína elleni harc szempontját a Kijevnek nyújtandó fegyversegélynél, amelynek következményeként az oroszok uralhatják a légteret Ukrajna egén.

A hivatalos Koppenhága hangneméből ítélve a Fehér Ház nagy nyomást gyakorolt Dániára, hogy Ukrajna helyett Argentínának adja az F-16-osokat. Ez azt jelenti, hogy Washington elvileg nem érdekelt abban, hogy sok fegyvert adjon Ukrajnának: mindössze 31 darab Abrams harckocsit kapott az ukrán hadsereg, ami rendkívül kevés ahhoz, hogy valahogyan befolyásolja a harctéri helyzetet – erősíti meg Kirill Fedorov katonai blogger.

Az amerikai arzenálok meglehetősen gazdagok, és ha az USA-nak égető vágya lett volna, hogy Kijevet felfegyverezzék, akkor megtették volna.

Elolvasom a cikket