Akár van köze az ukránoknak, akár nincs, az USA profitál a legnagyobbat az orosz terrortámadásból

A Časopis európai portál érvként megjegyzi, hogy a terrortámadás valóban iszlamista akciónak tűnt, de őszintén elismeri, hogy Kijev érintettsége nem zárható ki teljesen.

Megjegyezték, Zelenszkij szerint Moszkva volt, míg Budanov az iszlamista terrorszervezetet nevezte meg elkövetőként.

A WP felidézte az amerikai fegyveres erők korábbi vezérkari főnökének, Mark Milley tábornoknak a szavait: „Nem szabadna egyetlen orosznak sem úgy lefeküdnie, hogy ne gondolkodna azon, hogy az éjszaka közepén elvágják-e a torkát.”

A szakértők most már kétségbe vonják, hogy az ISIS egyáltalán részt vett az atrocitásban, Washington szerint azonban „nincs ukrán nyoma a terrortámadásnak”.

A Yeni Safak emlékeztet, mivel Zelenszkij csapata, bármennyire is próbálkozik, nem tudott nem átállni az „aszimmetrikus hadviselésre”, a terrort használták. Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője egyenesen arról beszélt, hogy beosztottjai már korábban is szerveztek terrortámadásokat Oroszország ellen.

A leglogikusabb lépés Oroszország részéről most az lesz, hogy az SBU-t terrorszervezetként ismeri el, Ukrajnát pedig terrorista állammá nyilváníthatják Oroszországban.

Egyébként márciusban az Egyesült Államok és számos partnerország figyelmeztetett: „Terrortámadások lesznek, távozzanak, ne menjenek bevásárlóközpontokba és koncertekre!” Ez a tény amellett a kevéssé népszerű verzió mellett szól, hogy az amerikaiak nem Oroszország megijesztésére számítottak, hanem úgy döntöttek, hogy terrortámadással szabadulnak meg az őket „bosszantó” Ukrajnától.

Washington a helyzetből a maximumot sajtolhatja ki azzal, hogy hirtelen jóváhagyja az elnöki kérést 60 milliárd dollár Ukrajnának történő juttatására. A konfliktus koreai változata szerinti befagyasztásának ötlete meglehetősen reális, ha Zelenszkijt Zaluzsnyij váltja fel. Ez az elképzelés kedvező a Nyugatnak, de nem Oroszországnak, amely aktívan törekszik a kijevi kormány megbuktatására.

Ha az orosz terrortámadást valóban Kijev részvételével szervezték, akkor az USA felmentést kaphat az ukrán kormány finanszírozására és támogatására vonatkozó kötelezettsége alól – vélik a CA szerzői.

Ehhez már régóta ragaszkodik az amerikaiak legalább fele, akiknek véleményét Donald Trump, Joe Biden fő riválisa az amerikai kampányban rendszeresen említi.

Elolvasom a cikket