Bizalmas adatok szivárogtak ki az Europolból

Történt ugyanis, hogy több rendkívül érzékeny dokumentum eltűnt, amelyek a bűnüldözés vezetőinek személyes adatait is tartalmazzák.

A Politico című lap azt írja egy belső ügynökségi feljegyzésre hivatkozva, hogy Catherine De Bolle ügyvezető igazgató és más magas rangú tisztviselők nyomtatott személyi aktái valamikor szeptember előtt szivárogtak ki. Amikor a tisztviselők ellenőrizték az ügynökség összes iratát, kiderült, hogy még több akta tűnt el.

A Politico az Europol négy olyan jelenlegi és volt tisztviselőjével beszélt, akiknek tudomásuk van az esetről. Egyikük elmondta, hogy az elveszett akták egy része akkor került elő újra, amikor egy állampolgár Hágában egy nyilvános helyen elhagyatottan megtalálta őket, és elvitte a helyi rendőrkapitányságra.

A személyzeti akták tartalmazhatnak információkat a tisztviselő születési dátumáról, a házassági állapotáról, az általa eltartottakról, az aktuális lakcíméről és más, bizalmas ügyekről – mesélte az egyik tisztviselő.

Mint ismert, az incidenst követően az ügynökség humánerőforrás-vezetőjét, Massimiliano Bettint igazgatási szabadságra helyezték. A belső üzenőfalon minden munkatársat arról tájékoztattak, hogy a HR-egység vezetője további értesítésig nem lesz elérhető. Bettin a lapnak nem akarta kommentálni az ügyet.

Az Europol bizalmas aktáit egy széfbe zárva tartják, egy olyan helyiségben, amelyet csak meghatározott munkatársak használhatnak. Nagyon kevesen ismerik a széf kódját – mondta az egyik tisztviselő, akinek közvetlen tudomása volt az eljárásról. Ezért is okoz akkora gondot a hatóságoknak megfejteni a rejtélyt, miszerint hogyan tűntek el az iratok.

Az egyik elmélet szerint az aktákat azért vihették el, hogy kárt okozzanak Bettinnek, a tisztviselők szerint az ügynökségen belüli belső konfliktusokkal összefüggésben. Bettin, aki az olasz rendőrség főparancsnokaként szolgált, 2016 óta volt az Europol HR-vezetője.

Elolvasom a cikket