Franciaország határozatlan időre bezárta nigeri nagykövetségét

MH/MTI
2024. január 2. kedd. 19:17

A tárca hangsúlyozta, hogy a nyugat-afrikai országban öt hónapja végrehajtott katonai hatalomátvétel óta a diplomácia képviselet munkája gyakorlatilag ellehetetlenült.

A niameyi nagykövetség épületét körülzárták, a személyzetet akadályozták a munkájában és mozgásában, diplomatákat pedig nem engedtek beutazni Nigerbe. A nagykövetség Párizsból fogja folytatni munkáját, a konzulátusi feladatokat a régióban működő francia konzulátusok veszik át – közölte a francia külügyminisztérium.

A francia nagykövet már hónapokkal korábban elhagyta Nigert, az egykori gyarmattartó Franciaország pedig már röviddel karácsony előtt kivonta onnan csapatait.

Július végén az elnöki gárda puccsot hajtott végre, megbuktatva Mohamed Bazoum államfőt. A hatalmat Abdourahamane Tiani tábornok vette át, hatályon kívül helyezve az alkotmányos rendet. A hatalomátvételt Párizs és egy sor nyugati ország nem ismeri el, ugyanakkor az Egyesült Államok és Németország a juntával megállapodott a katonai együttműködés bizonyos feltételek melletti folytatásában az iszlamista terrorizmus sújtotta Száhel-övezetben.

A terrorizmus elleni küzdelemben a 26 millió lakosú Niger volt az Egyesült Államok, Franciaország és más európai országok utolsó demokratikus szövetségese a Száhel-övezetben.

Elolvasom a cikket