Döbbenetes gyorsasággal terjed egy rejtélyes betegség a kutyák között

Az oregoni mezőgazdasági minisztérium (ODA) több mint kétszáz esetről kapott jelentést állatorvosoktól augusztus közepe óta. Az esetek más államokban is felbukkantak, például Coloradóban, Illinois-ban, New Hampshire-ben és Nevadában, és úgy tűnik, terjednek. A betegség a jelek szerint a kennelköhögéshez hasonló tüneteket, például orrfolyást, lázat, levertséget, étvágytalanságot vagy köhögést okoz, ugyanakkor sokkal tovább tart, mint a kutyák légúti fertőzéseire jellemző hat és nyolc hét közötti lefolyás – számolt be az Origo.

A betegség ritkán alakul át akut tüdőgyulladássá, de néhány szélsőséges esetben halálhoz vezethet. A szakemberek számára egyelőre nem világos, hogy az országszerte bejelentett összes eset ugyanattól a fertőző kórokozótól származik-e, és hogy ez vírus vagy baktérium. Az antibiotikumok sem tűnnek túl hatásosnak ellene, de a tudósok szerint lehetséges, hogy ha baktériumról van szó, akkor az már egyfajta rezisztenciát fejlesztett ki. Az eddig bejelentett esetek járványtani adatai alapján úgy tűnik, hogy az esetek vírusos etiológiájúak, de a közös légúti diagnosztikai vizsgálatok nagyrészt negatívak voltak – mondta Andrea Cantu-Schomus, az ODA kommunikációs igazgatója az Amerikai Állatorvosok Szövetségének (AVMA), amelyet a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A mostani járvány valószínűleg valamilyen genetikai mutációnak köszönhető, amely megnövelte a mikroba virulenciáját a kutyák körében. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha állattartóként észrevesszük a kutyánkon az esetleges légúti fertőzés tüneteinek jelentkezését, akkor további tanácsért azonnal forduljunk az állatorvoshoz – tanácsolták.

Elolvasom a cikket