Arat az Agrár Széchenyi Kártya MAX+

MH/MTI
2023. november 22. szerda. 18:38

Közölték: a magas kamatkörnyezetben azonban az agrárvállalkozások is nehezebben jutottak olyan forrásokhoz, amelyek beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítását segítették volna. A gazdák és az agrárvállalkozások megvédése érdekében 2023. október 2-án indult el a GFM, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet kamattámogatást biztosít.

Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a tárca közleménye szerint kiemelte, hogy a termék az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben.

Az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint 3000 agrárvállalkozás érdeklődött a programról és annak igénybevételi feltételeiről. Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a 80 milliárd forintot – közölte.

Az államtitkár hozzátette, hogy jelenleg több, mint 2000 ügyfélkérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. Emellett 300 olyan agrárvállalkozás is érdeklődött már a termékről, akik ezidáig még nem rendelkeznek semmilyen Agrár Széchenyi Kártya termékkel, ami szintén a fokozott érdeklődésre mutat rá.

A GFM közölte: a kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez. 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági helyreállítás éve. Ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, ahhoz a jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra van szükség.

A gazdasági növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is.

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a KAVOSZ weboldalán.

Elolvasom a cikket