Beindították a világ legnagyobb hajtóművét

Egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az évtized számos újítást hozhat a légi közlekedésben. Elsősorban itt arra gondolunk, hogy a hagyományos kerozin helyett egészen más üzemanyagok emelhetik a jövő repülőit velünk együtt a levegőbe, a kísérletek igencsak ígéretesek – írja a firstclass.hu.

Mindebben mélyen érintett a Rolls-Royce is. A brit gyártó bőszen kísérletezik az SAF-fel, vagyis a fenntartható repülőüzemanyaggal, illetve az azzal hajtott motorokkal. Építettek is egy ilyen hajtóművet, rögtön a világ legnagyobbját: az UltraFan átmérője 355 cm, teljesítménye 64 MW, tolóereje pedig több mint 378 kN.

Ezen adatok egy részét már előre megkapták digitális modelleken keresztül a Rolls-Royce mérnökei, azonban nemrég bejelentették, lezajlott az UltraFan éles tesztje is, amikor mindent rátoltak a hajtóműre az angliai Derby városában. A próbapados futtatásokból kiderült az is, hogy az új motor 10 százalékkal takarékosabb a Trent XWB-nél, a világ jelenlegi leghatékonyabb, nagy méretű hajtóművénél.

A tesztsorozat még jó ideig eltart majd: mire az UltraFan élesben is bemutatkozhat majd, már átlépünk a következő évtizedbe. A Rolls-Royce közleménye azonban kiemelte, az innovatív megoldások egy részét átemelik jelenlegi hajtóműveikbe is, így javítva tovább őket.

Elolvasom a cikket