„Nincs az a mélység, amiből ne lehetne visszakapaszkodni”

Király Sándor saját bevallása szerint nyolc évvel ezelőtt indult el erősen lefelé azon a bizonyos lejtőn. A 41 éves férfi drogfüggő, majd hajléktalan lett, de erős akaratereje és kitartása visszaterelte a normális életbe. A férfi hónapok óta tiszta, verseket ír, szeptemberben pedig már megjelent első kötete „Álmok Földjén” címmel. Sándor őszintén beszélt a Borsnak a múltjáról.

„Hozzám mindig is közel álltak az emberek”

Sándor fiatalkorában a Pest vármegyei Tápiószeléről a fővárosba költözött a nagyszüleihez és igyekezett megtalálni a saját útját. Szociális gondozóként dolgozott, volt házi beteggondozó, majd egy mozgáskorlátozottakat segítő alapítványnál tevékenykedett.

Hozzám mindig is közel álltak az emberek, szerettem, hogy segíthetek nekik. Én akkor még nem voltam gondban, jó volt, hogy kiszakadtam az otthoni feszült légkörből és nem a saját problémáimmal kellett foglalkoznom. Tényleg szívvel-lélekkel tudtam ezt a munkát végezni

– mesélte Sándor, aki végül mégsem tudott önálló életet elindítani.

Önkéntes száműzetésbe vonult

A 41 éves férfi elmondta, hogy 8 évvel ezelőtt rossz társaságba keveredett, ahol drogozni kezdett és metamfetamin függő lett.

Azt nem mondom, hogy kivételes példa vagyok a kábítószerfüggők közül, de mégis furcsa, hogy én 30 éves korom fölött kezdtem el. Addig nem anyagoztam, nem ittam, nem volt semmi káros szenvedélyem.

A családi és drogproblémái miatt több alkalommal is – ahogy ő fogalmaz – „önkéntes száműzetésbe vonult”. Visszajött a fővárosba, ahol több hónapig hajléktalanként élt.

Tulajdonképpen hajléktalan voltam, sátorban, vagy lakókocsiban húztam meg magam, éltem hajléktalanszállón is, de nem azért, mert nem lett volna hol laknom, csak az otthoni légkörben nem éreztem jól magam. Mindenképpen ki akartam törni onnan.

„Az önmagamba vetett hitem ad erőt”

Sándor többször volt mélyponton a függősége miatt, testileg és lelkileg is nagyon megviselte; volt, hogy ok nélkül sírógörcs jött rá. Elhatározta, hogy leteszi a szert és szakszerű segítséget keresett. Sándor a gyógyulás útjára lépett és három hónapja tiszta. Ideiglenesen van hol laknia, de állandó otthont keres magának.

– Jelen pillanatban az önmagamba vetett hitem ad erőt, szeretnék újra rátalálni magamra, visszamenni a munkahelyemre és szeretnék egy újabb kötetet kiadni.

Sándor elsőnek egy szerelmes verset írt

Első versét 16 évesen írta, egy lánynak. Öt évvel ezelőtt megnyert egy művészeti pályázatot, majd a Pálferi Karitász és a Fedél Nélkül lap segítségével szeptemberben megjelent első verseskötete Álmok Földjén címmel. További tervei között van, hogy több hajléktalan művész bevonásával egy újabb kötetet publikáljon.

Sándor a gyógyulás útjára lépett, tudja, hogy nem lesz könnyű, de igyekszik erős maradni.

Bármilyen élethelyzetbe is kerül az ember, mindenből van kiút. Nincs az a mélység, amiből ne lehetne visszakapaszkodni, csak meg kell látni a helyes irányt, a kapaszkodókat. Célokat kell kitűzni, mert ezek mindenképpen segítenek, és nem szabad feladni

– tanácsolja Sándor.

Az eredeti cikkért kattintson IDE.

Van segítség!

Ha bajban vagy merj segítséget kérni szakemberektől. A Drog Stop Budapest Egyesülettől egyéni konzultációtis kérhetsz.

Elolvasom a cikket