Kentucky államban demokrata, Mississippiben republikánus győzelmet hozott a kormányzóválasztás

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 17:49

Kentucky államban Andy Beshear demokrata párti kormányzót a majdnem végleges eredmények szerint 52,5 százalékkal választották újra kihívójával, az állam republikánus főügyészével, Daniel Cameronnal szemben, aki 47,5 százalékot kapott. Az állami közigazgatás vezető pozíciójára (secretary of state) kiírt választást a republikánus Michael Adams nyerte.

Mississippi államban Tate Reeves republikánus kormányzót választották újra 52 százalékos szavazati aránnyal demokrata kihívójával, Brandon Presley-vel szemben, aki 46 százalékot ért el. A demokrata jelölt távoli rokona, másodunokatestvére az énekes Elvis Presley-nek.

Virginia államban a demokratáknak a szerda reggeli előzetes eredmények szerint sikerült visszaszerezni a többséget az állami törvényhozás alsóházában, míg a szenátusban megőrizték többségüket. Glen Youngkin republikánus kormányzó a választási napon is aktívan kampányolt annak érdekében, hogy szavazásra buzdítsa a republikánus választókat, a demokrata párt a győzelem érdekében országos erőforrásokat is mozgósított a kampány heteiben. A felmérések szerint a választók számára meghatározó téma a terhességmegszakítás szabályozása volt.

A keddi választási napon Ohio államban a választók népszavazáson arról döntöttek, hogy a szövetségi állam alkotmányában helyet kapjon a terhesség megszakításának joga. Az államban népszavazást tartottak a marihuána használatának legalizálásáról is, amelyen az igen szavazatok kerültek többségbe.

Elolvasom a cikket