Csaknem kilencven órát vesztegelnek a tehergépkocsik a lengyel–ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök tiltakozása miatt

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 17:44

A hétfőn kezdett blokád három határátkelőt – Dorohusk–Rava Ruska, Hrebenne–Jahotyin, valamint Korczowa–Krakovec – érint az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban.

A lublini székhelyű, kelet-lengyelországi vajdaság adóügyi kamarájának (IAS) közlése szerint Hrebenne határátkelő előtt szerda délelőtt mintegy 900 kamion állt.

A Hrebennétől északra fekvő Dorohusk határátkelőnél mintegy 650 kamion várakozott, ott az átkelés körülbelül harminc órába telt.

A tiltakozók óránként egy kamiont engednek az érintett határátkelőkhöz. A blokád nem terjed ki például a Kárpátaljai vajdaságban működő Medyka–Sehinyi határátkelőre, ahol azonban szintén kamionok sora kígyózik. A Przemysl városához közeli medykai határátkelő előtt szerdán mintegy 580 kocsi várakozott, a megnőtt forgalom miatt a przemysli főutcákon is dugó alakult ki.

A tiltakozó kamionsofőrök azt követelik a lengyel kormánytól, hogy az ukrán fuvarozó cégek számára állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét, amelyet az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében felfüggesztettek. A tiltakozók szerint az engedélyek nem érintenék a humanitárius, valamint az ukrán hadseregnek szánt szállítmányokat.

Másik követelésük, hogy függesszék fel a háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek tevékenységét, és végezzenek ellenőrzéseket náluk. Szorgalmazzák továbbá, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

A lengyel sajtó felidézte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes hétfői kijelentését, miszerint Kijev kész a „mindkét ország fuvarozóinak érdekeit szem előtt tartó, konstruktív” párbeszédre.

Elolvasom a cikket