Óriási lyuk tátongott a kőből készült több ezer éves koporsón + VIDEÓ

Szarkofágokat általában Egyiptomban találnak, vagyis az óriási piramisok földjén, nagyon sok lelet pedig alapjában változtathatja meg azt, amit az egyiptomi történelemről, a királyokról, uralkodókról és a közemberekről tudunk. A szakértők, tudósok és kutatók pedig továbbra is óriási elánnal keresik a sivatag mélyén a síremlékeket, az elfeledett piramisokat. Ám más népek is rejtettek szarkofágokat a föld alá, más népek is temetkeztek ilyen formában, többek között a görögök is – írja a promotions.hu.

Ám a szarkofágok közül is kiemelkedik egy hatalmas és díszes, amely körülbelül 2600 éves, és a mai Törökország területén, a régebbi Phrügiában találták meg. Phrügia egy nagyon rövid életű kis államalakulat volt Anatóliában, Uruk meggyengülésével emelkedtek fel még évezredekkel ezelőtt. Ezen a területen találtak rá az úgynevezett Polyxena-szarkofágra, amely a tudományos élet egyik szenzációja lett rövid időn belül.

Ki volt Polyxena?

Trójához kapcsolódik a neve, de őt nem láthattuk a Brad Pitt főszereplésével készült gigamoziban még a 2000-es évek elején. Pedig híres szereplője a trója mondakörnek, ő Priamosz király legfiatalabb lánya, tehát Párisz herceg testvére volt. A sír amúgy abban az időszakban került a föld alá, amikor az egykori Phrügia az Óperzsa Birodalom része lett. Ez a legkorábbi domborműves szarkofág, amelyet ezen a területen találtak, de jelentőségét az is adja, hogy a mondakör eseményeit Polyxenia halálát ábrázolja, aki szerelmes volt Akhilleuszba, ám végül a háború miatt nem teljesülhetett be a szerelmük, mindketten meghaltak az ostrom végnapjaiban, pedig a szerelmük akár békét is hozhatott volna.

A domborművek kiképzése így az Akhilleusz-kultusz továbbélését mutatja a területen. A szarkofágban amúgy, amelyen egy óriási lyuk is tátongott, amikor felszínre hozták, végül férfi csontjait találták meg, pedig az ikonográfia, a rengeteg női alak után a szakértők úgy gondolták, először, hogy egy tehetős nő sírja lehetett, hiszen minden jel erre utalt. Az elképesztően díszes szarkofágot ma múzeumban őrzik.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket