Ülősztrájk után éhségsztrájkba kezdett néhány gazda

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 21:03

Az Orka azon szervezetek egyike, amelyek Lengyelországban február eleje óta az Európai Unió (EU) zöldmegállapodása és az ukrán agrártermékek vámmentes behozatala ellen szerveznek közúti blokádokkal is járó tiltakozásokat.

Mariusz Borowiak, a társaság egyik tagja a sajtókonferencián elmondta: ő és társai változtatnak a csütörtökön elindított ülősztrájk formáján, hétfőtől éhségsztrájkot is folytatnak, és kizárólag vízen élnek addig, amíg nem találkozhatnak Donald Tusk kormányfővel.

Aláhúzták: számukra az ukrajnai áruk ellenőrizetlen beáramlásának megakadályozása, valamint a zöldmegállapodásnak a mezőgazdaságot érintő pontjai a kulcsfontosságúak.

Az Orka képviselői korábban elutasították azt az ajánlatot, hogy a mezőgazdasági tárca székhelyén Czeslaw Siekierski miniszterrel találkozzanak. A földművesek attól tartottak, hogy a tárgyalás után nem engedik őket vissza a szejmbe. A megbeszélésre pénteken került volna sor, amikor Varsóban a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás tömeges tüntetést szervezett az uniós zöldmegállapodás ellen.

A pénteki tüntetés során az ülősztrájkolókat Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke üdvözölte. A Szolidaritás pénteken aláírásgyűjtést indított, amely alapján népszavazást kezdeményeznének arról, hogy Lengyelország folytassa-e a zöldmegállapodásban foglalt klímapolitika megvalósítását.

Elolvasom a cikket