Netanjahu: kizárt az általános tűzszünet lehetősége

Nem lesz általános tűzszünet Gázában, amíg a túszaink szabadok nem lesznek – mondta Netanjahu hétfőn, az ABC Newsnak adott interjújában. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a taktikai szünetek lehetőségéről, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek és a túszok szabad mozgását – írta meg a mandiner.hu.

Eközben Izrael egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt áll, hogy beszüntesse a Gázai övezet elleni bombázásokat, amelyeket a Hamász október 7-i támadásaira válaszul indítottak. Antonio Guterres ENSZ-főtitkára sürgős tűzszünetre szólított fel Izraelt, és arra figyelmeztetett, hogy az enklávé „a gyermekek temetőjévé” vált.

Az Egyesült Államok, Izrael legközelebbi szövetséges is támogatja a humanitárius szüneteket, de támogatja Netanjahu döntését is az általános tűzszünettel szemben. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra is „vállalja a teljes felelősséget” a Gázai övezet biztonságáért, miután véget ér a Hamász elleni háború.

Emellett az izraeli hadsereg egyeztetéseket folytatott Jordániával, hogy sürgős orvosi ellátmányt és élelmiszert juttasson el egy jordániai tábori kórházba, az enklávéban. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 10.022 palesztin, köztük több mint 4100 gyermek vesztette eddig az életét a gázai háborúban, amely már egy hónapja tart. Netanjahu elismerte a tragédiát, de vitatta a halálos áldozatok pontos számát. Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamász „élő, emberi pajzsként” használja fel az enklávékban élőket a konfliktusban.

Elolvasom a cikket