GFM-államtitkár: az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye

MH/MTI
2023. november 7. kedd. 10:39

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 szeptemberében éves alapon 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, a szezonálisan és munkanaphatásoktól megtisztított adatok szerint. Biztató ugyanakkor, hogy augusztushoz képest 1,2 százalékos növekedést lehetett azonosítani – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Kiemelte, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is szárnyal a legnagyobb súllyal rendelkező járműgyártás és a villamos berendezések gyártása. Mindez jól mutatja, hogy az autóipar, az elektromos járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó ökoszisztéma egyre inkább az export és beruházás alapú magyar gazdaság húzóerejévé válik.

Az államtitkár hozzátette, hogy a háború és a káros szankciók az egész unióban éreztetik hatásukat. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint éves alapon Észtországban 11,9 százalékos, Írországban 27,3 százalékos, Szlovéniában 12,3 százalékos, míg az unió egészében 4,4 százalékos mérséklődés volt látható.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány 2023-ban egy számjegyűre csökkenti az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a kormány a Széchenyi Kártya Program folytatásáról döntött, így a vállalkozások 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek mellett, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett vehetnek majd fel hitelt, így új beruházások, fejlesztések valósulhatnak meg az ipar területén is.

Elolvasom a cikket