Több száz egyiptomi illegális bevándorló kitoloncolását jelentette be a nyugat-líbiai kormány

MH/MTI
2023. november 6. hétfő. 19:52

Mohamad Barda tábornok az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy az egyiptomi határátlépéshez szükséges okmánnyal ellátott fiatal bevándorlókat a kelet-líbiai kormányzattal egyeztetve, autóbuszokkal szállítják vissza Egyiptomba.

Egyiptomból sok ezer fiatal próbál évek óta Európába jutni úgy, hogy gyakran az életét is kockáztatva átszökik Líbiába, majd onnan próbálkozik a Földközi-tengeren való átkeléssel.

Líbia ebben az évben már második alkalommal toloncol vissza Egyiptomba illegális bevándorlókat. A líbiai média június elején mutatott be videofelvételeket arról, hogy mintegy ezer egyiptomi állampolgárt utasítottak ki és szállítottak az egyiptomi határövezetbe; ahonnan gyalog kísérték át őket a határon a Halifa Haftar hadúr vezette kelet-líbiai hadsereg katonái. A kitoloncolásokat korábban az ENSZ illetékes szervezetei felügyelték; de a Líbia nyugati, keleti és déli országrészeit ellenőrző hatóságok nemrég megkötött megállapodása óta a nyugat-líbiai belügyminisztérium irányítja az illegális migránsok kitoloncolását.

Becslések szerint jelenleg 700 ezer migráns tartózkodik Líbia területén. Közülük több ezren egyiptomiak, akik évek óta dolgoznak a líbiai mezőgazdaságban, élelmiszeriparban vagy a kereskedelemben, főleg Tripoliban és környékén.

Elolvasom a cikket