Német stábot fenyegettek meg izraeli katonák Ciszjordániában

Az ARD beszámolója szerint munkatársaik a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeiről készítettek riportot Ciszjordániában, amikor Hebrontól délre egy interjúról távozóban izraeli katonák állították meg őket. Jan-Christoph Kitzler, a csatorna tudósítójának elmondása szerint a katonák rendkívül agresszívan viselkedtek, többször is a járművük belseje felé fordították fegyvereiket, és azt kérdezték, hogy zsidók-e. Kollégáját árulónak nevezték és becsmérelték. A helyzet csak több mint egy óra elteltével enyhült, miután más katonák és rendőrök is a helyszínre érkeztek – mondta Kitzler.

Az ARD tel-avivi stúdióját működtető Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az incidenst. „Ez már a második ilyen incidens a héten. Stábunk tagjai világosan azonosították magukat akkreditált újságíróként, és messze voltak bármilyen katonai területtől” – fogalmazott Christian Limpert, az ARB tel-avivi irodavezetője.

„Az izraeli katonák viselkedését nem tudjuk elfogadni” – tette hozzá az újságíró.

A dpa német hírügynökség kérdéseire reagálva az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn elnézést kért „az okozott kellemetlenségekért”. Közleményük szerint a katonák viselkedését kivizsgálták, de a hírügynökség szerint a válaszból nem derül ki, hogy az IDF lát-e kivetnivalót a történtekben, és történt-e szabálysértés.

Elolvasom a cikket