Ezt a hibát szinte mindenki elköveti mosáskor, penészedhet tőle a lakás

Ma már nem azokat az időket éljük, amikor mindenki kint lógatja ruhákat az ablakban mosás után. A szárítógépek népszerűek lettek, de nem annyira, mint a fűtött szárítók és a szárítóállványok, ugyanis ezek sokkal költséghatékonyabbak. Valamit azonban tenni kell a páralecsapódás ellen, ha szeretnénk elkerülni a fekete penészt – írja az elle.hu.

Egészségügyi problémákat okoz

Nem titok, hogy a páralecsapódás egészségügyi problémákat okozhat, valamint károsíthatja a festéket, a vakolatot és a faanyagot. Komolyabban, a tartósan nedves beltérben táptalaja lehet a mérgező fekete penésznek. Egészségügyi szempontból mikotoxinokat termel, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a légúti problémákkal.

Ezt kell tenni

A páralecsapódás megállításának egyetlen biztos módja az, hogy az összes nedvességet eltávolítjuk a helyiségből, lehetőleg szellőztetéssel. A légkondicionálás szintén megoldás lehet, valammint párátlanító is, de a legjobb megoldás a rendszeres ablaknyitás, hogy beengedjük a hideget. A trükk, hogy a kimosott ruhákat nyitott ablakkal és zárt ajtóval rendelkező helyiségben teregessük ki. Ez igaz akkor is, ha fürdés vagy zuhanyzás után vagyunk, akkor is fontos a szellőztetés.

Ha az otthonodban páralecsapódás, nedvesség vagy penész alakul ki, a legjobb, amit tehetsz, ha megpróbálod javítani a belső szellőzést. Próbáld meg rendszeresen kinyitni az ablakokat, hogy a levegő szabadon mozoghasson és hagyd, hogy a nedves levegő távozzon az ingatlanból. A szellőzőrendszerek, például az elszívóventilátorok is nagymértékben segíthetnek csökkenteni a páralecsapódást – mondta Adam Pawson, a Safestyle ingatlanszakértője.

Elolvasom a cikket