Veszélyes lehet a káposzta

A nitrátok olyan kémiai vegyületek, amelyek jelen lehetnek a növényi élelmiszerekben, és pozitív és negatív hatással egyaránt lehetnek a szervezetre – írja a kubnews.ru.

A kutatások szerint a káposzta külső levelei tartalmazzák a legtöbb nitrátot. Ennek oka, hogy a káposzta külső levelei közelebb vannak a talajhoz, ahol a növény nitrátokat vesz fel.

Nem kell azonban megijedni. A káposzta külső levelei nyugodtan fogyaszthatók. A legtöbb tanulmány szerint a káposzta nitráttartalma általában az elfogadható tartományon belül van, és nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ha mégis csökkenteni szeretné a káposztában lévő nitrátok mennyiségét, van néhány egyszerű módja ennek. Először is, ajánlott eltávolítani a káposzta külső leveleit, és csak a belső leveleket használni. Ezek kevesebb nitrátot tartalmaznak, egészségesek és táplálóak maradnak.

Másodszor, használhatja a hőkezelési módszert. A káposzta főzésekor vagy párolásakor a nitrátok egy része a vízbe kerül, ami segít csökkenteni a zöldségben lévő nitráttartalmukat.

Végül pedig mindig friss és minőségi káposztát válasszon. Vásárláskor figyeljünk a megjelenésére – a leveleknek zöldnek és frissnek kell lenniük. Kerülje a rothadt levelű, vagy a sérülés nyilvánvaló jeleit mutató káposzta megvásárlását.

A legmagasabb nitráttartalom a káposzta külső leveleiben található. A káposzta nitráttartalma azonban általában nem jelent egészségügyi kockázatot, és biztonságosan fogyasztható. Ha csökkenteni szeretné a nitrátok mennyiségét, távolítsa el a külső leveleket, és alkalmazza a hőkezelési módszert. Ne feledje, a legjobb eredmény érdekében válasszon friss és jó minőségű káposztát.

Elolvasom a cikket