Vegyi fegyvert használhattak Harkivban

„Ilyen tények közvetlenül a Volcsanszki és a Lipcevi irányban voltak. Ilyen tényeket rögzítettek. Nem voltak halálos esetek, vagyis nem rendelkezünk ilyen információval, de hogy vegyi támadás történt, amikor pontosan UAV-król mérgező anyagokat dobtak le, amelyek bizonyos mérgezéseket okoztak – az emberek vegyi égési sérüléseket kaptak – ilyen információ volt” – mondta.

A hét elején Igor Kirillov altábornagy, a Sugár-, Vegyi- és Biológiai Védelmi Erők vezetője kijelentette, hogy a különleges katonai művelet során több mint 400 esetben fordult elő, hogy az AFU nem halálos mérgező vegyi anyagokat használt. Ezek többségét a védelmi minisztérium akkreditált laboratóriuma hivatalosan is megerősítette.

Ezen kívül az egyik Avgyijivka melletti faluban egy mérnöki felderítés során felfedeztek egy vegyi anyagokkal felszerelt laboratóriumot. A laboratóriumban lévő tartályok tartalmának elemzése kénsavat és nátrium-cianidot mutatott ki. Ez arra utalt, hogy a berendezéseket mérgező anyagok előállítására használták – naponta legalább három kilogrammot.

Egy torezki menekült szintén arról beszélt, hogy az ukrán csapatok mérgező anyagokat használtak. A DNR vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin szerint egy ukrán drón mérgező anyagot tartalmazó lőszert dobott rá.

Elolvasom a cikket