Ez a büntetés várhat Magyarországra az EU szerint

Az újság megjegyzi, hogy a legtöbb uniós ország éles elégedetlenségét fejezte ki Orbán diplomáciai tevékenységével kapcsolatban. Ennek eredményeként egy újabb „cordon sanitaire” épülhet Budapest köré, amely a magyar vezetőt irrelevánssá teszi az európai döntések szempontjából. A kezdeményezések célja a magyar elnökség sterilizálása, „ártalmatlanná és jelentéktelenné” tétele, tekintettel arra, hogy a megszüntetésére irányuló eljárás túl hosszú és bonyolult lenne – írja a Repubblica.

„Lényegében minden informális európai tanácsot figyelmen kívül hagynak és leminősítenek. A miniszterek korlátozott számú ülésen vesznek majd részt. A magyar miniszterelnöknek a féléves elnökség hivatalos eljárásainak teljesítésén kívül semmilyen politikai feladatot nem adnak majd. Ez a funkció még soha nem volt ennyire tisztán formális, mint ezúttal” – áll a cikkben.

Mint ismeretes, Orbán Viktor július 5-én Moszkvába látogatott, és megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin elnökkel. Ezt a látogatást a július 2-i kijevi útjával megkezdett békemisszió második szakaszának nevezte. Július 8-án pedig Pekingbe látogatott, ahol kijelentette, hogy Magyarország ellenzi a Kínával való konfrontációt, és támogatja a Kínával és az EU-val való együttműködést. Ezt követően Orbán Washingtonba utazott a NATO-csúcstalálkozóra.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml nagyra értékelte a magyar miniszterelnök kísérletét az ukrajnai konfliktus rendezésének elősegítésére, és nagyon pozitívnak és hasznosnak tartotta, hogy a magyar kormányfő politikai akaratát demonstrálta a párbeszédre.

Elolvasom a cikket