Ennek a zöldségnek a leve csodát tesz, enyhíti a magas vérnyomást

Ha nem kezelik, súlyos következményei lehetnek: a magas vérnyomás olyan orvosi vészhelyzetekkel járhat, mint a stroke és a szívroham.

Mint sok más betegséget, a magas vérnyomást – más néven hipertóniát – is számos életmódbeli tényező okozhatja, bár genetikai okai is lehetnek, és összefügghet az életkorral is.

A sófogyasztás a magas vérnyomás egyik fő oka. Szerencsére az étrend is segíthet csökkenteni a vérnyomást, a kutatások szerint.

Milyen gyümölcslevet érdemes inni?

A londoni Queen Mary Egyetem tudósai megállapították, hogy a napi céklalé fogyasztása jelentős hatással van a vérnyomásra. Különösen azt találták, hogy 250 ml, egy pohár céklalé átlagosan mintegy 8/4 mmHg vérnyomáscsökkenést eredményezett.

A Hypertension című szakfolyóiratban megjelent tanulmány összefüggésében ez azt jelentette, hogy a vizsgálatban résztvevők közül sokaknak a vérnyomásszintje visszatért a biztonságos tartományba.

Ez különösen fontos, mivel úgy vélik, hogy minden 2 mmHg vérnyomás-emelkedés hét százalékkal növeli a szívbetegségből eredő halálozás és 10 százalékkal a stroke valószínűségét.

A kutatók azt állítják, hogy a cékla vérnyomáscsökkentő előnyei a növényben található magas étrendi nitráttartalomnak köszönhetőek. Egyéb nitrátban gazdag élelmiszerek közé tartozik a spenót, a rebarbara, a zeller, a saláta és a vízitorma.

A szív- és érbetegségek, amelyek szívrohamot és agyvérzést okozhatnak, továbbra is a vezető halálok világszerte.

Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a szervetlen nitrátok napi adagja ugyanolyan hatékony lehet a vérnyomás csökkentésében, mint az orvosi beavatkozás, és a legjobb, hogy ezt a céklából és más zöld leveles zöldségekből is beszerezhetjük.

Elolvasom a cikket