A spanyolok visszahozták a futball játékosságát

– Mint futballszakember, élvezi az Európa-bajnokságot?

– Mit mondhatok? Szerencsés vagyok, hogy a szakmám egyben a szenvedélyem is. Boldogság, hogy a futballban élhettem le az életemet. Így persze akármilyen is az Eb, számomra nagy-nagy élvezet.

Gelei Imre szerint az Eb kevés jó meccset hozott

Gellei Imre szerint az Eb kevés jó meccset hozott

Fotó: MH-archív

– Az eddig látottakról mi a véleménye, mit emelne ki?

– Meglehet, maximalista vagyok, de úgy láttam, egy-két izgalmas végjátékot leszámítva elég közepes volt a színvonal. Az Eb kevés igazán jó meccset és teljesítményt hozott.

– Mi lehet ennek az oka, hiszen mindenki igyekezett odatenni magát?

– Talán az tett be a tornának, hogy az Európában futballozó játékosok többsége teljesen kizsigerelve érkezett Németországba. Olyan hosszú és sűrű versenyprogrammal a háta mögött kellett a játékosoknak teljesíteni, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

– Mentális fáradtság jelentkezett?

– Gondolom, fizikai is, legalábbis sok esetben a fásultságot elsősorban fizikai okokban kerestem. A túlhajszoltságban. A játékosok és a csapatok többsége szemmel láthatóan nem élvezte a futballt. Voltak persze üdítő kivételek, így a törökök, a grúzok, az osztrákok, a szlovénok a vártnál, a papírformánál jobban teljesítettek. A svájciak is üde színfoltjai voltak az Eb-nek, nem sok hiányzott, hogy még nagyobb meglepetést szerezzenek.

– És a mieink?

– A papírformának, a csoportban szereplő csapatok világranglista helyezéseknek megfelelően szerepeltek, bár nem tagadom, nagyon örültem volna, ha végül továbbjutnak a csoportból.

– Csalódott?

– Azt nem mondanám. Sajnos, az Eb előtt a válogatottunk több alapembere sérülés és formahanyatlás miatt nem kapott rendszeresen szerepet a klubcsapatában, és ez meglátszott a teljesítményeken.

– Mint volt kapitány, miként ítéli meg utódja, Marco Rossi munkáját?

– Jónak. Csapatot csinált. Nem hiszem, hogy ezekben a játékosokban sokkal több van. A hozzáállással – különösen a svájciak elleni mérkőzés második felétől – elégedett voltam, a skótok elleni utolsó pillanatos góllal a sors ezt honorálta. Egységesek voltunk, s ez azt jelenti, hogy van jövő, lesz honnan elindulnunk. És még fiatalok is jelentkeztek, így aztán némileg bizakodva tekinthetünk a vb-selejtezők elé. Bár az is igaz, hogy a többi csapat is nagyjából így van ezzel. Előjöttek tehetségek, mások pedig bizonyítottak.

– Ön kiket látott, kikre figyelt fel?

– Nos, volt jó néhány remeklő játékos a csapatokban. Egyéniség, aki fazont adott, megszabta a játék ritmusát, irányította a társakat.

Például?

– Feltűnően jól teljesít: Nico Williams, Musiala, Lamine Yamal, Xavi Simons, Marc Cucurella, Arda Güler, Dani Olmo vagy Diogo Costa. Nekik bejött az Eb, bizonyítottak, előre tudtak lépni. Velük aztán a csapatuk is.

– A játékhoz hozzá tartozik a tippelés is. Gellei Imre kit vár befutónak?

– A látottak alapján spanyol győzelmet tippelek, de az angolok javuló támadójátékkal nyertek a hollandok ellen az elődöntőben. Mindkét válogatottban több világklasszis van, akik eldönthetik a finálét. Az esetleges spanyol győzelem arra is jó lenne, hogy visszaállítsa rangjába a játékos futballt.

Elolvasom a cikket