Zelenszkij meneszti a miniszterelnököt?!

Zelenszkij “belefáradt … a kormányba és annak vezetőjébe” – jelentette a lap a kormányon és a közigazgatáson belüli forrásokra hivatkozva. Az ukrán elnök általában nem kedveli azokat az embereket, akik nem hozzák lázba, vagy akik személyes szinten nem tudják lenyűgözni – állították a források.

“Ha valaki az ukrán elnök csapatából elveszíti ezt az érzelmi kötődést hozzá, akkor ezt követően elveszíti a pozícióját is” – mondták a források a lapnak. A jelentés szerint Zelenszkij kapcsolata Smihálhoz hasonló, mint amilyen Valerij Zaluzsnij tábornokkal volt a katonai parancsnok februári elbocsátása előtt.

Az Ukrajinszkaja Pravda szerint Zelenszkij és belső köre számára haragot vált ki, hogy Ukrajna nyugati támogatói “folyamatosan akarnak valamit és követelnek valamit”.

Smihal aláírta az úgynevezett “reformtervet”, amely az ukrán korrupcióellenes szervek és az igazságszolgáltatási rendszer módosításait tartalmazta, ami a média szerint feldühítette Zelenszkijt és kormányát.

“Az a benyomás alakult ki, hogy Smihalt kirúghatják, csak azért, mert ezeket a követeléseket felül kell vizsgálni” – mondta az Ukrajinszkaja Pravdának Zelenszkij csapatának egy “befolyásos tagja”.

A lap szerint Ukrajnában bármilyen kormányváltás problémás a hadiállapot idején, amikor tilos a kormányt feloszlatni vagy tevékenységét megszüntetni. A cikk azonban rámutatott, hogy a jogszabályokat “gyorsan meg lehet változtatni”, ha erre megvan a “politikai akarat”. Smihalt “önkéntes” nyugdíjazásra is lehetne kényszeríteni, ami lehetővé tenné a korlátozás megkerülését.

Smihált a lap szerint Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes válthatná fel. Ő állítólag szoros és szívélyes kapcsolatot ápol Zelenszkij feleségével, Olenával, akit rendszeresen elkísér külföldi útjaira.

Az Ukrajinszkaja Pravda arról számolt be, hogy bár Szviridenko nem rendelkezik a szükséges politikai befolyással az ukrán elit felett, Andrij Jermak – Zelenszkij nagyhatalmú kabinetfőnöke, akit a The Times Ukrajna de facto uralkodójaként jellemzett – “100%-ig lojálisnak” tartja. Kijev nyugati támogatói állítólag szintén kedvezően tekintenek rá.

Elolvasom a cikket