Pogacaron maradt a sárga trikó

MH/MTI
2024. július 10. szerda. 17:43

Szerdán az Évaux-les-Bains és Le Lioran közötti 211 kilométeres táv várt a mezőnyre több mint négyezer méter szintkülönbséggel és hat emelkedővel. Mivel közülük az utolsó ötvenen belül négy kapott helyet, sikeres hazaérés reményében sokan akartak eltekerni, a címvédő Jonas Vingegaard csapata, a Visma-Lease a Bike is próbált sikertelenül embert előre küldeni. Végül a szakasz dereka körülre alakult ki egy tízfős élcsoport, a sárga trikós Tadej Pogacarért dolgozó UAE azonban nem engedte messzire a bolyt, amelyben így hiába tekertek erős hegyimenők, nem volt esély a hazaérésre.

A Vismából földre került a belga Wout van Aert, a szökést pedig 32 kilométerrel a cél előtt, a nap legnehezebb emelkedőjén utolérte az esélyesek maroknyira zsugorodott csoportja. Egy kilométer sem telt el, a rövid meredek emelkedő teteje előtt hatszáz méterrel megindult Pogacar, aki valamennyi vetélytársát maga mögött hagyta: Vingegaard és Primoz Roglic a lejtmenetben összeállt, őket Remco Evenepoel követte. Pogacar lefelé fél percre növelte előnyét, három riválisa ekkor egy csoportban üldözte őt, de a következő emelkedőn megint csak Roglic és Vingegaard tekert a kétszeres bajnok szlovén mögött. Az utolsó előtti felfelében Roglic leszakadt a címvédőről, aki még a hegytető előtt utolérte a sárga trikóst.

Párosuk a lejtmenetben és a záró emelkedőn együtt maradt, a sprintben pedig Vingegaard fél kerékkel megelőzte az ilyen körülmények között általában gyorsabb Giro d’Italia-győztest. Ezzel az időjóváírásoknak köszönhetően egy másodpercet faragott összetettbeli hátrányából a címvédő, aki április 4-én bukott a baszk kör lejtmenetében – Evenepoellal és Rogliccsal együtt –, a kulcscsontja és a lapockája tört, a tüdeje is zúzódott és legmelle is kialakult.

A sokáig Rogliccsal tempózó Evenepoel 25 másodperc hátránnyal ért be, így maradt a második összetettben, míg a lejtmenetben egy vizes részen elcsúszó Roglic negyedikként tekert be közel egyperces lemaradással.

Pogacar így Vingegaard kivételével valamennyi riválisával szemben növelte előnyét és a verseny féltávján túl vezeti az összetettet, ráadásul átvette a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót a norvég Jonas Abrahamsentől.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy tömegek látogattak ki a környékről származó, a nyitószakaszon diadalmaskodó és így az idei első sárga trikós Romain Bardet kedvéért és ünnepelték meg az utolsó Tourján szereplő francia közönségkedvencet.

Eredmények:

11. szakasz, Évaux-les-Bains – Le Lioran, 211 km:
1. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 4:58:00 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) azonos idővel
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 25 másodperc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 55 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 45:00:34 óra
2. Evenepoel 1:06 perc hátrány
3. Vingegaard 1:14 p h.
4. Roglic 2:45 p h.

Csütörtökön az Aurillac és Villeneuve-sur-Lot közötti 203,6 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A 111. Tour de France jövő vasárnap – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Elolvasom a cikket