Megdöbbentő szavazatok az újraszámláláskor

Az érvényesek közé keveredett érvénytelen szavazatok mellett a téves jelölthöz elszámolt érvényes szavazatokból is viszonylag sokat találtak a mai újraszámlálás során. A folyamat a tegnapihoz hasonlóan a főpolgármester-jelöltek megfigyelői és a sajtó jelenlétében zajlott le, az újraszámlálást a kerületi polgármesteri hivatalok választási irodáinak munkatársai végezték – fogalmazott Vitézy Dávid.

Kiemelt, ma volt egy olyan szavazókör is Újlipótvárosban – ez csak egy az 1354 darab budapesti szavazókörből –, ahol önmagában többet változott a szavazatok száma, mint amennyi a teljes köztünk lévő eredeti különbség Karácsony Gergellyel. Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, mivel az amúgy rá adott érvényes szavazatokat tévesen hozzám számolták a XIII. kerületi szavazatszámlálók június 10-re virradó éjszaka. De fordítva is történt hasonló másutt. Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során, bár általában kisebb számú szavazatot érintően. Ezek vitathatatlan esetek, nagy valószínűséggel a késő éjjelig tartó számlálásból eredő emberi hibák, az átszámolás után a szavazóköri eredmény majd módosul.

A teljes újraszámlálás nagyjából kétharmadán vagyunk túl ma délutánra, de csak ebből az egy fenti példából is látszik: valóban szükség volt az összes érvényes szavazat újraszámlálására egy ilyen szoros eredmény mellett, bármelyikünk is végez az élen a folyamat végére. A hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, ez a köztünk lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa. A nagy számú hibásan rögzített szavazat azonban nem változtatott a végeredmény érdemi részén a rendelkezésünkre álló részinformációk szerint, továbbra is Karácsony Gergely vezet. Holnap a fennmaradó nyolc kerületben a budapesti szavazatok maradék egyharmadát számolják újra, végeredmény pénteken lesz – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket