Locarnóban versenyez Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont 

Nagyon megható volt, mert egyszerre több nagy filmfesztivál is komolyan érdeklődött a Fekete pont iránt. Végül nekünk kellett eldöntenünk, hogy a locarnói meghívást fogadjuk el” – mondtaSzimler Bálint rendező, aki a Cannes-ban debütált Itt vagyok és a kultikus státuszba került Balaton Method című filmek után most készítette el első fikciós nagyjátékfilmjét.

A Fekete pont operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története) volt. Szimler szerint a független film nagy filmszakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

A svájci seregszemlén az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint például a Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstić) és a Könnyű leckék (r.: Zurbó Dorottya). Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus és Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

A Fekete pont rendezője és írója Szimler Bálint, producere Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán, executive producere Kovács Gábor, Pataki Ági, Antal Ilona, Kemény Ildikó, Peták Eleonóra, Juhász Péter, Blik Dániel és Dreissiger László, co-producere Berkes Júlia, Petrányi Viktória, D’Intino Patrícia, Pusztai Ferenc és Ferenczy Gábor, associate producere Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám, Mátis Inez és Fátyol Hermina.

A filmet Rév Marcell fényképezte, vágója Ördög Zsófia, zeneszerzője Lajhó Dorka és Sabák Péter, jelmeztervezője Glaser Marcsi, látványtervezője Láng Imola, castingdirectora Fátyol Hermina, castingmunkatársa Holczer Sára, főszereplői Paul Mátis és Mészöly Anna.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7–17. között rendezik meg. A Fekete pont a Mozinet forgalmazásában a fesztivált követően látható lesz a magyar mozikban.

Elolvasom a cikket