Lengyelország felszólítja az ukrán férfiakat

A Volodimir Zelenszkij ukrán és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által hétfőn aláírt, kétoldalú biztonsági szerződés értelmében Varsó „ösztönözni fogja” az ukrán állampolgárokat, hogy „térjenek vissza hazájukba, és szolgáljanak a fegyveres erőknél és más biztonsági és védelmi erőkben” – tájékoztat az Oroszhirek.hu.

A kijevi rezsim nehezen tud több katonát besorozni az Oroszország elleni harcra annak ellenére, hogy az év elején jelentős reformot fogadott el, amelynek célja a sorozáskerülés felszámolása volt. A nyugati média szerint sok ukrán férfi inkább elkerüli a mozgósítást, vagy akár az életét kockáztatva megpróbálja illegálisan átlépni a határt és az EU-ba menekülni.

Magas rangú ukrán tisztviselők sürgetik a hadköteles korú ukrán férfiaknak menedéket nyújtó nyugati országokat, hogy győzzék meg őket a hazatérésről. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója tavaly decemberben azt javasolta, hogy „a külföldi kormányoknak meg kellene tagadniuk az ukrán honfitársaktól a tartózkodási engedélyeket, a segélyeket és a munkalehetőségeket”.

Kijev mozgósítási reformja magában foglalja a konzuli szolgáltatások megtagadását a külföldön tartózkodó ukrán férfiaktól, amennyiben nem jelentik be személyes adataikat a védelmi minisztériumnak. A korlátozást áprilisban vezették be, még az új rendszer hivatalos életbe lépése előtt.

Lengyelország az Oroszországgal szembeni ellenségeskedések 2022-es kitörése óta mintegy 950 ezer ukránnak adott ideiglenes tartózkodási engedélyt, amely az uniós országok között a legnagyobb szám. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter áprilisban azt mondta, hogy Varsó keresi a módját annak, hogy segítse Kijevet a sorozással kapcsolatos erőfeszítéseiben.

„Úgy gondolom, hogy sok honfitársunk fel volt és fel van háborodva, amikor fiatal ukrán férfiakat lát a kávézókban, és hallja, hogy mekkora erőfeszítéseket kell tennünk, hogy segítsünk Ukrajnának” – mondta akkor.

Lengyelország egy „ukrán légiót” – egy új önkéntes egységet, amelyet az EU-ban élő ukrán állampolgároknak szánnak – fogad majd – mondta Zelenszkij hétfőn Tuskkal közösen tartott varsói sajtótájékoztatóján. Ezt az egységet a Nyugat fogja kiképezni és felfegyverezni – tette hozzá.

A Varsóval kötött, kétoldalú szerződés egyike annak a sorozatnak, amelyet Ukrajna a nyugati államokkal kötött. Ezek célja, hogy hosszú távú katonai segítséget biztosítsanak Kijev számára, mivel az Egyesült Államok vezette blokk tagjai megakasztották a NATO-csatlakozásra és a kölcsönös védelmi záradék szerinti, teljes körű védelemre irányuló törekvését.

Elolvasom a cikket