Lehullt a lepel: ezek a tagállamok támadják Magyarországot

A három tagállam azon törekvése mögött, hogy elvegyék Magyarországtól az Európai Unió soros elnökségét, az áll, hogy Orbán Viktor „mindenféle egyeztetés nélkül indította el békemisszióját, és még Vlagyimir Putyinnal is találkozott Moszkvában” – közölte a Mandiner.

A Corriere della Sera nyomtatott kiadása Hanno Pevkurt, az észt védelmi minisztérium vezetőjét idézi, aki azt mondta, a magyar kormányfő tárgyalásai elvonják a figyelmet a fő fókuszról, amely szerinte Ukrajna győzelme, valamint EU- és NATO-tagsága.

A Tagesspiegel viszont úgy értesült, hogy elsősorban Donald Tusknak van elege a békemisszióból, és maga a lengyel miniszterelnök kéri majd szerdán Brüsszelben, hogy nyíltan beszéljenek a következményekről az uniós nagykövetek találkozóján.

A lap szerint Orbán Viktor alábecsülhette a reakciók hevességét, és a zárt ajtók mögött már tárgyalnak arról, hogy megfosztják Budapestet a tanácsi elnökségtől. A név nélkül nyilatkozó források tizenöt-húsz főre teszik azon nagykövetek számát, akik „egyértelmű üzenetet” akarnak küldeni szerdán.

A TVN24-nek Radoslaw Sikorski, Tusk külügyminisztere arra a kérdésre, hogy valóban szóba kerül-e a magyar elnökség lerövidítése, azt felelte, hogy „Magyarország valóban visszaél a bizalmunkkal”.

Elolvasom a cikket