Csak közös erőfeszítéssel háríthatóak el az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélyek

Nagy Áron
2024. július 10. szerda. 22:02

A rendezvény, amely a különböző tudományterületek legnevesebb hazai és kiemelt külföldi szakértőit vonultatta fel, Bereczky Áron tudományos és innovációs rektorhelyettes beszédével kezdődött.

Tőle származik a fenti gondolatsor, de nyitó előadásából érdemes kiemelni problémafelvetését is. Korunk egyik legfontosabb kérdése, mutatott rá, így hangzik: Vajon összeegyeztethető-e a fenntarthatóság és a versenyképesség? „Szinkronba kell hoznunk a kettőt” – mondta, s hangsúlyozta erre csak az inter- és multidisziplináris kutatások alkalmasak.

Ebből a szempontból szerinte az Egyetem különösen jó helyzetbe van, mert nemrég a világ egyik legnagyobb tudományos hálózatának tagjává vált. Egy minden területre kiterjedő együttműködési megállapodást kötött az amerikai Arizona State University-vel.

A Budapesti Metropolitan Egyetem tudatosan ösztönzi az innovációt és a komplex kutatásokat, amelyek érvényes válaszokat keresnek a 21. század kihívásaira.

A kétnapos nemzetközi konferencián olyan előadók osztották meg a gondolataikat a hallgatósággal, mint Antal Miklós (Empirikus Tanulmányok Intézete, Társadalomtudományi Kar, Eötvös Loránd Tudományegyetem), akinek az előadása olyan kérdéseket feszegetett, minthogy miért könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét?

Mint rámutatott: a kapitalizmus egyik fő jellemzője a folyamatosan növekvő termelés és fogyasztás, amely pénzben kifejezve a GDP növekedésével fejeződik ki. Annak ellenére, hogy egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a GDP nem szolgálhat a társadalmi jólét mutatójaként, világszerte a legtöbb kormány egyik fő célkitűzése mégis a növelése. Ez azért probléma, mert a termelés és a fogyasztás folyamatos globális növekedése nagy valószínűséggel fenntarthatatlan, amely súlyosbítja a bolygó ökológiai válságát, és növeli a társadalmi összeomlás kockázatát.

Szathmáry Eörs (Evolúciós Intézet, HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont) a mesterséges intelligencia (MI) fejlődéséről beszélt, amit sokan az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélynek tartanak. Az MI-től való félelem részben irracionális. Abból fakad, hogy nem ismerjük eléggé, másrészt viszont nagyon is valósak a kockázatok, például a jövőben a kártevő programok is kihasználhatják a komplex mesterséges intelligencia platformokat, hogy egyre pusztítóbb számítógépes vírusokká válhassanak.

E potenciális „digitális evolúció” egy vagy több terméke valószínűleg „kiszabadul a laboratóriumból”. Ahogy a SARS-CoV2 a tudatosság legcsekélyebb jele nélkül is nagy károkat okozott, az evolválható MI programok ugyanezt tehetik.

Zilahy Gyula (Környezetgazdaságtan és Fenntarthatóság Tanszék, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) a körforgásos gazdaság lehetőségeiről és korlátairól beszélt. A körforgásos gazdaság ígéretes megoldás számos sürgető helyi, regionális és globális problémára, többek között az erőforrások szűkösségére, az éghajlatváltozásra és az ökoszisztémák összeomlására. A benne rejlő lehetőségeket azonban számos tényező korlátozza, például a célok és eszközök pontatlan értelmezése vagy a piaci szereplők vonakodása a cselekvéstől. De akárcsak a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokra, úgy ezekre is meg lehet találni a megoldást, ha az akarat és a lehetőségek biztosítottak.

Elolvasom a cikket