A sör vagy a bor jobb választás diéta idején?

A sörben több a kalória

Tény, hogy míg egy pohár bor (175 ml) kb. 133 kalóriát tartalmaz, addig egy korsó sörben (500 ml) kb. 239 kcal található, és általában elmondható minden fajta sörről és borról, hogy a különbség körülbelül 50 százalék a sör javára. A sörben ugyanis több szénhidrát marad az erjesztés után, mint a borban. Egy 2022-es kutatás során azt vizsgálták, hogy melyik italtól hogyan hízunk, és kiderült, hogy akik a sört és a röviditalokat preferálják, hasi hízásra hajlamosabbak, míg a vörösbor, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, inkább véd a hasi elhízástól.

Kevésbé hizlal a bor, de nem veszélytelen

Változó, egy egy pohár borban mennyi kalória lehet: 150 ml-ben 103 kcal-tól 160 kcal-ig terjed a skála. Bár kevesebbet tartalmaz, mint a sör, aki diétázik, annak érdemes figyelnie arra, hogy mennyi bort fogyaszt, hiszen minden kalória számít. Ráadásul ha valaki fröccsnek issza, nem is érzi annyira az alkoholtartalmat, így pedig lehet, hogy több lecsúszik, mint amennyit tervezett.

Mindkettőben az alkohol hizlal

Egy 2015-ös kutatásból az is kiderült, hogy akár sör- akár borfogyasztókról van szó, az alkohol akkor hizlal leginkább, ha valaki rendszeresen fogyasztja, tehát ha nyáron egy-két korsó sört, vagy pár fröccsöt alkalmanként megiszik, az még nem okoz drasztikus súlynövekedést. Alapvetően az alkoholnak magas a kalóriatartalma, bármilyen italról is legyen szó; ha valaki biztosra szeretne menni, és szeretné egy finom bor, vagy sör ízét élvezni, érdemes az alkoholmentes változatok mellett dönteni, hiszen ezekben alig van kalória: egy korsó alkoholmentes sörben például 60-70 kcal, egy pohár mentes borban 10-20 kcal található.

A lényeg, hogy egyik se legyen rendszeres

A rendszeres alkoholfogyasztás nemcsak a bevitt extra kalóriák miatt hizlal. A heti, netán napi rendszerességű alkoholizálás befolyásolja a szervezet zsírégető-képességét, hiszen a májnak túlórában kell dolgoznia, így az ételek megfelelő lebontására, az energia hasznosítására nem marad már kapacitása a szervezetnek, így több felesleges kiló szalad fel. Emellett az alkohol étvágyat csinál, és oldja a gátlásokat, tehát könnyen megeshet, hogy ha megiszik pár pohárkával, este nekiáll nassolni akkor is, ha alkohol nélkül nem tenné. Szakemberek azt javasolják, hogy aki fogyni szeretne, mértékkel igyon.

Elolvasom a cikket