A Haiti rendőrség visszafoglalta a főváros legnagyobb kórházát

MH/MTI
2024. július 10. szerda. 7:02
Frissítve: 2024. július 10. 8:14

Garry Conille Haiti átmeneti miniszterelnöke és a karibi szigetország rendőrfőnöke kedden látogatást tett a főváros, Port-au-Prince legnagyobb kórházában, amelyet a hétvégén sikerült a biztonsági erőknek visszafoglalniuk a fegyveres bandáktól.

Normil Rameau rendőrfőnök sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a rendőrségnek sikerült ellenőrzés alá vonnia vasárnap este Haiti Állami Egyetemének Kórházát fegyveres csoportok hónapok óta egyre súlyosbodó támadásai nyomán,

Haitin hónapok óta kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben az országot, főleg a fővárost. Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat az állam más részeire is. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított az élelmiszerellátás, s az egészségügyi ellátás is az összeomlás szélén áll.

Az országot fojtogató bandák a fővárosi kórházakat és patikákat nemcsak fosztogatják, de gyújtogatnak és rombolnak is az egészségügyi létesítményekben.

Elolvasom a cikket