Tengeri aknákkal rettentenék el az oroszokat

MH/ MTI
2024. július 9. kedd. 22:23

A Balti-tenger térségére vonatkozó, tengeri aknákkal kapcsolatos együttműködésben állapodott meg kilenc NATO-tagállam – Németország, Dánia, Finnország, Norvégia, Lengyelország, Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia – kedden Washingtonban, az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozója előtt.

A résztvevők szándéknyilatkozatot írtak alá „az elrettentő fegyverként” szolgáló tengeri aknák közös beszerzéséről, illetve kölcsönös karbantartásáról.

„Nagyon hatékony módját jelentik egy agresszor elrettentésének, illetve rendkívül jelentős képességet képviselnek egy esetleges orosz agresszió tekintetében – hangsúlyozta Boris Pistorius német védelmi miniszter az érintett államok találkozóján arra utalva, hogy a Balti-tenger térsége lehetséges gócpontja lehet egy konfliktusnak Oroszországgal. – A beszerzés elrettentés” – húzta alá a tárcavezető.

„Nemrég láthattuk, hogy Oroszország miként próbálja kiterjeszteni területi vizeit Kalinyingrád körül. Mindannyian kétségbevonhatatlanul világossá tettük, hogy nem fogjuk engedni az ilyen törekvéseket” – tette hozzá Pistorius egy májusi incidensre utalva, amelynek során Észtország orosz határőröket vádolt navigációs bóják eltávolításával a Narva határfolyó észt részéről.

A tájékoztatás szerint az együttműködés résztvevői egy finn gyártmányú tengeri aknarendszert terveznek beszerezni.

Elolvasom a cikket