Kína szerint a NATO hidegháborús mentalitást képvisel

MH/ MTI
2024. július 9. kedd. 15:42

Kína a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt arra szólította fel a védelmi szövetséget, hogy gondolja át törekvéseit az ázsiai és csendes-óceáni térségben, változtasson a Kínáról alkotott hamis képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden Pekingben.

Peking visszautasítja a NATO „rágalmait”, továbbá ellenzi, hogy a szövetség „Kínát ürügyként használja fel” törekvéseihez feszültségkeltés céljából az ázsiai és csendes-óceáni térségben – közölte Lin Csien, a kínai külügyi tárca szóvivője.

„A NATO regionális védelmi szövetségnek nevezi magát, azonban folyamatosan átlépi a határait, kiterjeszti a mandátumát, túllép a védelmi zónáján és konfrontációt idéz elő, amellyel felfedi mélyen gyökerező hidegháborús mentalitását és ideológiai elfogultságát” – mondta Lin.

„Ez a valódi forrása a nemzetközi békét és a stabilitást fenyegető kockázatoknak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Kína ezzel szemben a világbékét építi és hozzájárul a globális fejlődéshez.

Peking arra szólítja fel a NATO-t, hogy változtasson a Kínáról alkotott hamis képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással – fejtette ki.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón a Kínával kapcsolatos nemzetközi ügyek mellett a védelmi szövetség indiai- és csendes-óceáni térséggel folytatott fokozott együttműködését készülnek megvitatni a szövetségesek és a partnerországok.

Elolvasom a cikket