II. Erzsébet királynő ezzel jelzett a személyzetnek

Hatalmas kollekciója volt II. Erzsébet királynőnek táskákból. Ám nem csupán azért hordta magánál a kiegészítőket, mert passzoltak a ruháihoz, ezekkel közvetített üzeneteket a személyzetnek.

A táskáival üzent a személyzetnek II. Erzsébet királynő

A néha uralkodó nagyon fegyelmezett volt, mindenkivel beszélgetett, és sosem mutatta ki nyíltan, ha valami nem tetszett neki. Adott finom jelzéseket, például a ruhájával üzent, ám ezek sosem voltak sértőek. Mivel nagyon ügyelt a monarchia arculatára, ezért egy titkos kódrendszert dolgozott ki a személyzetével, így anélkül tudott jeleket küldeni, hogy bárkit megbántott volna.

Az üzenetekhez a táskáit használta, erről beszélt Hugo Vickers királyi történész a British Heritage Travelnek. Elárulta, ha a királynő egyik kezéből a másikba vette a táskáját, az azt mutatta, hogy készen áll a mostani beszélgetés befejezésére. Ha letette a táskáját az asztalra, ez azt jelentette, hogy készen áll arra, hogy a következő öt percen belül elmenjen az eseményről.

Állítólag volt egy másik jel is, amely az udvarhölgyeknek szólt. Ezt azonban főként csak a palotában lezajló eseményeken alkalmazta. Ha kétszer élesen ránézett a jegygyűrűjére, akkor szerette volna azonnal befejezni az adott beszélgetést, így ki kellett menteni.

II. Erzsébet királynő módszerét mások is elkezdték használni

A királyi történészek egyre többször vizsgálták az utóbbi időben, hogy a családtagok miként üzennek. Kiderült, hogy a walesi hercegné is elkezdett jeleket küldeni, ehhez szintén a táskáját használja.

Amikor a hercegné egy rendezvényen van, két kezében tartja a táskáját, ezzel kerüli el a kellemetlen kézfogásokat

– mondta Myka Meier királyi szakértő és a Beaumont Etiquette alapítója a Good Housekeepingnek.

A szakértők szerint Katalin hercegnének a táska remek indokként szolgál, hogy ne kelljen mindenkivel kezet fognia. Ilyen esetekben két kézzel fogja a táskát.

Elolvasom a cikket