Ez a teendő darázs- vagy méhcsípés után

Ha valakit megcsíp egy méh, az első teendő, hogy megszabaduljon a fullánktól. Erről Shirin Oraeva, a Vidnovszkij Klinikai Kórház terapeutája mesélt. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a darazsak nem hagynak fullánkot, a méhek viszont igen, mivel nekik csipkézett fullánkjuk van.

Általános vélekedés, hogy a méhek csak egyszer képesek csípni, ennek oka az, hogy a fullánkjuk gyakran beleragad az áldozatába, és ahogy kiszakad az állat szervezetéből, az állat halálát is okozza. Jobb, ha minél előbb elmegyünk a csípés helyszínéről, mivel a méh csípéskor nemcsak mérget bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is, amely a közelben lévő többi méhet is figyelmezteti, és támadó magatartást vált ki belőlük.

A seb fertőtlenítésére használhat ammónia-peroxidot, jódoldatot, kortikoszteroid kenőcsöt.

Meg kell akadályozni a méreg terjedését a szervezetben és az allergiát. Az allergiát antihisztaminok szedésével lehet megelőzni

– mondta az orvos a News.ru-nak adott kommentárjában.

A lehető legtöbb folyadékot kell fogyasztania. Az édes víz vagy a forró édes tea a legelőnyösebb. A duzzanat helyére jobb, ha hideg vizes borogatást vagy ecetes nedves törülközőt helyezünk. Népi hagyomány szerint vágott hagymát vagy fokhagymát, friss petrezselyem zúzott levelét is a szúrás helyére tehetjük.

A viszketés és az érintett terület duzzanata akár egy hétig is elhúzódhat, ezért érdemes minél előbb elkezdeni a borogatást.

Elolvasom a cikket