Burger Barna európai városokban készített képeiből nyílt kiállítás

MH/MTI
2024. július 9. kedd. 7:11

A szerzők között megtalálható Babiczky Tibor, Burger Borisz, Csejtei Orsolya, Darvasi László, Dragomán György, Győrffy Ákos, Karafiáth Orsolya, Kácsor Zsolt, Kőrösi Zoltán, Kövesdi Viktor, Lackfi János, Mélyi József, Nagy Gabriella, Prieger Zsolt, Térey János, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Vig György – sorolta fel Török Petra.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezetője a tárlat megnyitásakor méltatta régi barátja és egykori kollégája munkásságát, többek közt az utcai fényképezés kontextusában. Úgy fogalmazott: az utcai fotózás „a valóság szituációjában” mutatja meg a fotográfus kompozíciós készségét. Sok művész szerint ez a fotózás: kiválasztani, hogy a valóság mely darabját vágod ki” – emelte ki, hozzátéve, hogy az utcai fotós foglalkozása gyakorlatilag az utca „érzékeny képviseletét” jelenti.
„Ahogy Burger Barna fotózza a városokat, az utcákat, abban benne van a fotózás szenvedélye, az utca iránti érzékenység, a résztvevő fotográfus, aki közel megy a témájához nemcsak a fotókon, hanem a lelkében is” – fogalmazott.

Kőrösi Orsolya szerint Burger Barna képeit az elszántság és az idő hozta létre. „Barna úgy tolmácsolja a városi tájat és tájrészleteket, az élethelyzeteket és kontextusokat, hogy azokból mozaikszerűen bontakozik ki minden város fényképekből megrajzolt arcképe” – fűzte hozzá.

A tárlat az év végéig látogatható.

Elolvasom a cikket