Az ENSZ, az USA és Németország is elítélte a kijevi gyermekklinika elleni rakétatámadást

MH/MTI
2024. július 9. kedd. 6:44

A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, műtők és onkológiai részleg is károkat szenvedett. A támadás miatt a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és el kellett rendelni a kórház ideiglenes bezárását.

António Guterres ENSZ-főtitkár rendkívül megdöbbentőnek nevezte a hétfői ukrajnai támadásokat.
„A polgári személyek elleni támadásokat tiltja a nemzetközi jog, az ilyen támadások elfogadhatatlanok, és azonnal be kell szüntetni őket” – hangsúlyozta közleményében a főtitkár szóvivője.

Elítélte és irtózatosnak nevezte a beteg gyermekek elleni támadást Volker Türk, a világszervezet emberi jogi főbiztosa is.
Franciaország kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden sürgősséggel ülést tart, amelyen a kijevi gyermekkórház elleni támadást vitatják meg.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte a hétfői „barbár” orosz légicsapást, és úgy ítélte meg, hogy szándékos támadásról van szó.
„Oroszország újabb barbárt rakétatámadást hajtott végre polgári személyek ellen” – jelentette ki Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

Németország támogatást és ellátást ajánlott fel az ukrán gyermekek részére az orosz rakétatámadás után. Karl Lauterbach német egészségügy-miniszter ígéretet tett ukrán kollégájának, Viktor Ljaskónak az X közösségi portálon, hogy bármikor gondjaikba veszik a támogatásra szoruló beteg gyermekeket, hozzátéve, hogy a következő mentő repülőgép szerdán száll fel.

Elolvasom a cikket