Tour de France: Turgis nyerte a murvás szakaszt

MH/MTI
2024. július 8. hétfő. 6:53

A Coop Repsol 25 éves norvég versenyzője az osztrák körverseny szombati királyetapján bukott lejtmenetben és az életét vesztette.
A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Troyes környéki 199 kilométeres táv várt a mezőnyre 14 murvás szektorral 32 kilométer hosszúságban és négy negyedik kategóriás emelkedővel.

Már a murvás szakaszok előtt okozott némi nehézséget a befújó oldalszél, a hatékony szökési kísérletek pedig az első murvás szakasz után indultak meg. A legelöl tekerő csoport szűk másfél perccel haladt az esélyesek csoportja előtt. Volt olyan murvás emelkedő, ahol a mezőny jelentős része megtorpant, sokan nem is tudtak tekerni, ezért fel kellett tolniuk kerékpárjukat.

Az összetettben második Remco Evenepoel 77 kilométerrel a cél előtt egy murvás részen ritmust váltott, de két legnagyobb riválisa, Pogacar és a címvédő Jonas Vingegaard átvette a tempóját. A hármas hiába ért fel a szökevényekre, a szlovén és a dán kerekes nem segített Evenepoelnak, így a trió végül visszamaradt a mezőnybe. A sárga trikós 22 kilométerre a céltól próbálkozott támadással, de mivel Vingegaard és egy csapattársa nem segítette őt, így Pogacar feladta a küzdelmet a kissé lemaradó Evenepoel örömére, azaz összetettben nem változtak a különbségek.

A szakaszgyőztes a szökevények nyolcfős csoportjából került ki. Jasper Stuyven az utolsó tíz kilométeren egyedül próbált meglépni, de 900 méterre a céltól utolérték, így sprint döntött az élbolyban, melyből Turgis bizonyult a leggyorsabbnak.

Eredmények:
9. szakasz, Troyes-Troyes, 199 km: 1. Anthony Turgis (francia, Total, 2. Tom Pidcock (brit, INEOS Grenadiers) azonos idővel, 3. Derek Gee (kanadai, Israel – Premier Tech) a. i.

Az összetett élcsoportja: 1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 35:42:42 óra, 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 33 mp hátrány, 3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:15 perc hátrány, 4. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 1:36 p h.

A pihenőnap után kedden az Orléans és Saint-Amand-Montrond közötti 187,3 kilométeres táv letekerése vár a kerékpárosokra. A Tour július 21-én – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Elolvasom a cikket