Időközi választások hétvégéje

Barna Ervin (független) lett Nagytarcsa polgármestere, a Pest vármegyei település 4. számú szavazókörében vasárnap megismételt választás eredménye alapján. A községben június 9-én tartott polgármester-választást is Barna Ervin nyerte, de a voksolást a 4-es szavazókörben jogszabálysértés miatt meg kellett ismételni. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok alapján a szavazókörben a névjegyzékben szereplő 1250 választópolgárból 607-en szavaztak, Barna Ervin 464 voksot kapott, Kiss Attila (Nagytarcsáért Egyesület) pedig 142-t. Egy szavazat érvénytelen volt.

Kovács Gyula független jelölt nyerte a megismételt polgármester-választást a Somogy vármegyei Nemesdéden vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a győztes 228, míg szintén független vetélytársa, Kuti József 155 érvényes szavazatot kapott, az ugyancsak független Halászi Attila korábban visszalépett a jelöltségtől. A Marcali járásba tartozó község 587 választópolgára közül 384 élt szavazati jogával, egy voks érvénytelen volt. A polgármester-választást azért kellett megismételni, mert a június 9-i, Kovács Gyula győzelmével zárult választás eredményét jogszabálysértés miatt megsemmisítette a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság. A Kúria honlapján olvasható határozat szerint a bizottság bizonyítottnak látta, hogy a községben előnyöket, élelmiszert ajánlottak fel választópolgároknak szavazatukért cserébe, és ez súlyosan sérti a választás tisztasáságának elvét.

Bálint Albert, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban a megismételt polgármester-választást – közölte honlapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este. A Mátészalkához közeli település 2-es szavazókörében jogszabálysértés miatt kellett megismételni a június 9-én tartott voksolást. A nem jogerős végeredmény szerint a Fidesz-KDNP jelöltje 642, Erdélyi Ilona független jelölt 546, míg a szintén független Orbán István 30 szavazatot szerzett. Az összesített adatok szerint a névjegyzékben szereplő 2166 választópolgár közül 1337-en szavaztak, közülük 1218-an adtak le érvényes szavazatot, 119-en érvénytelenül szavaztak. A négy héttel ezelőtt tartott voksoláson az 1-es szavazókör eredményei alapján Erdélyi Ilona 276 voksot gyűjtve még vezetett a 222 szavazatot kapott Bálint Albert előtt, Orbán István 18 vokssal akkor is a harmadik helyen állt.

Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje nyerte a polgármester-választást Kalocsán, ahol vasárnap a 10-es és a 11-es szavazókörben meg kellett ismételni a voksolást. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján közölte, hogy a szavazókörök összesített adatai alapján a győztes 2423, míg Filvig Géza, a Fidesz-KDNP jelöltje 2257, Szabó Patrik, a Mi Hazánk jelöltje pedig 142 szavazatot kapott. A megismételt polgármester-választás eredménye változott a négy héttel ezelőtti voksoláshoz képest. Júniusban Filvig Géza megelőzte Bagó Zoltán, míg a Szabó Patrik akkor is a harmadik volt a választáson. A település 12382 választópolgárából 7664 élt a választójogával, 2835 érvénytelen szavazat volt.

Trudics Andrea, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegi polgármestere, ahol jogszabálysértés miatt vasárnap megismételték a június 9-i polgármester-választást – olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján. A megismételt választáson Trudics Andreára (Fidesz-KDNP) 128-an, Kisvárdai Tiborra (független) 101-en szavaztak, Kovács Ferenc (független) és Weiszhausz Gábor Gergely (független) 1-1 voksot kapott. Az NVI tájékoztatása szerint a névjegyzékben szereplő 350 választópolgárból 235 jelent meg a polgármester-választáson, 231 érvényes és 4 érvénytelen szavazatot adtak le.

Elolvasom a cikket